Пламен Константинов е новият селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол на България

Пламен Константинов е новият селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол на България. Това реши с мнозинство Управителният съвет на БФВ, който днес се събра в офиса на централата, за да гласува кой да наследи подалия оставка Николай Желязков и да вземе още важни решения за федерацията. На заседанието изборът беше между него и Мартин Стоев. Сред другите обсъждани кандидатури бяха тези на финландеца Туомас Самелвуо и италианеца Алберто Джулиани.

Договорът на Константинов се очаква да бъде за поне три години, но тепърва ще се уточнява срокът му. Срокът на договора ще бъде изчистен в допълнителни разговори.

"Ръководството на неговия клуб Локомотив (Новосибирск) показва пълна подкрепа за решението му. Константинов води един от най-успешните отбори в Европа в последните години и това му даде предимство. Доказал се е на международно ниво. Константинов е изключително мотивиран да започне работа в националния тим. Целта му е като нашата – подобряване на резултатите. Естествено, че са водени разговори за финанси. Неговите изисквания са идентични като при другите кандидати. Парите не са били важното при разговорите. Нашата задача вече е да осигурим всички предпоставки за възможно най-добро представяне на националния отбор“, обясни президентът на БФВ Любомир Ганев

"Проведохме много срещи и зададохме едни и същи въпроси към кандидатите. Всичко беше докладвано пред Управителния съвет. След явно гласуване между 23 присъстващи с огромно мнозинство беше избран Константинов. Нашата цел е да има дългосрочен договор, в който ще се опитаме да вкараме изисквания.Ние като федерация имаме за цел да направим абсюлотно всичко възможно да подпомогнем треньора и треньорския щаб за това, от което имат нужда - условия за подготовка, лагери , ако трябва подсигуряване на по-голям брой състезатели. Допълнително ще се постараем да мотивираме състезатели - със застраховки, допълнителни стимули, включително и материални."

"Целта е в следващите няколко години да успеем да върнем България там където е била. Целта за европейското първенство догодина е четвъртфинал. Много е важно да върнем феновете в залите. Привържениците трябва да вярват в отбора. Потенциалът е много по-голям, отколкото показвахме в последните две години. Важното е да имаме максимално мотивирани състезатели", щаза още Ганев и добави:

"Задача на Пламен е да проведе разговори с играчите, които иска в състава си. Целта е да имаме максимално мотивирани хора, които искат да играят. Изборът им трябва да е решение на треньорския щаб, ние му гласуваме пълно доверение, за нас остава да бъдем подкрепяща страна и да помагаме, когато има нужда. Пламен започна да провежда такива разговори още преди да бъде избран, защото искаше да знае с какво ще разполага. Знаем, че вече е говорил с Цветан Соколов, който има положителна настройка".

Абсолютно всички кандидати бяха добре подготвени, включително и чужденците. Имаха ясна програма и цел. Искам да им благодаря. Преди да излезем пред медиите уведомихме кандидатите какъв е изборът. Не да го научават от медиите. Вратите остават отворени към всеки от тях. Мартин Стоев беше кандидат за мъжкия отбор и не сме обсъждали дали ще бъде продължен договорът му при младежите. Това ще е тема на следващо заседание на Управителния съвет."

Очаква се помощник на Пламен Константинов в треньорския щаб да бъде Андрей Жеков.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти