Отново една DRS зона на „Сузука“

Отново една DRS зона на „Сузука“

Откакто Формула 1 въведе в употреба системата DRS в началото на 2011 година пистата „Сузука“ в Япония е една от малкото, на които пилотите винаги са имали възможност само веднъж в рамките на обиколката да отварят задното си крило. Това винаги се е случвало на старт-финалната права, а през 2022 година отново само на нея пилотите ще могат да използват системата си за намаляване на челното съпротивление. 

Точката за активация отново ще бъде позиционирана 100 метра преди финалната линия, която се намира в самото начало на правата. Спрямо последното издание на Гран При на Япония през 2019 година обаче, точката за засичане на разликата ще бъде изместена.

В миналото тя бе непосредствено преди шиканата в края на обиколка, докато сега това ще се случва на изхода от предходния завой - „130R“. Най-вероятно причина за това решение на рейс директора Едуардо Фрейтас е случилото се в Гран При на Саудитска Арабия по-рано тази година.

В Джеда Шарл Леклер и Макс Верстапен умишлено връщаха газта и дори удряха спирачките доста преди зоната за спиране за последния завой, за да бъдат зад своя съперник на влизането в кривата и да могат да активират DRS-а на старт-финалната права. В последствие Фрейтас и неговият колега Нилс Витих започнаха да местят точките на засичане на разликата извън зоните за спиране за остри завои, за да се избегнат големи инциденти, каквито можеше да има в Саудитска Арабия. 

Освен „Сузука“ другите писти, които са част от календара във Формула 1 през 2022 година и имат само една зона за активиране на DRS са „Имола“ и трасето в Монако. През миналия сезон „Лусайл“ в Катар също имаше една DRS зона, като това може да се запази и при завръщането на Гран При на Катар в календара на Формула 1 догодина.

Тенденцията в последните години е трасетата да имат поне две, а вече на доста места и по три зони за активиране на DRS в рамките на обиколката. По-рано този сезон в Австралия бе направен експеримент и с четвърта DRS зона, но след оплаквания на пилотите тя бе премахната преди съботната тренировка.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички