Психологът на ЦСКА 1948 разкрива: защо възрастта няма значение в любовта със спортистите

Психологът на ЦСКА 1948 разкрива: защо възрастта няма значение в любовта със спортистите

Психологът на футболния ЦСКА 1948 Лилия Стефанова беше специален гост в предаването "Калчо мания" по Max Sport 3. Тя говори за футбол и любов по темата - "Защо  футболистите си падат по по-големи от тях жени?". Специалистът в областта на психологията обясни как възрастта се отразява на връзката, какво дават по-опитните жени на спортистите и колко е важна славата в отношенията. 

- Годините имат ли значение? 
- Годините могат да бъдат само предимство, богатство и мъдрост, която натрупваме, така че и да имат значение, то е безкрайно положително.

- Какво дават по-опитните жени на мъжа в една връзка? 
- Тези жени, поради опита си, поради възможността да преживеят повече дори и връзки, имат една стабилност - чисто житейска такава. Те биха могли да дадат спокойствие, сигурност, да създадат хармония, баланс в семейната общност, просто да накарат мъжа да бъдат тотално в мъжката си енергия.

- Колко е важно жената да има професия и цели или успелите жени плашат мъжете?
- За мен е изключително важно и много изследвания го потвърждават. Даже наскоро прочетох една книга за разликите в женския и мъжкия мозък, по какво всъщност ние правим селективния избор на партньор.

- Каква е разликата между мъжкия и женския мозък? 
- Разликите като цяло не са на органно ниво. Има пропорции в черепната кутия и т.н. Разбира се има някакви разлики в размера, но основното е в биохимията и хормоните, които се секретират. При мъжът, разбира се повече е тестостеронът или поне би следвало да бъде, ако е правилна хормоналната регулация, докато при жените имаме повече естроген и прогестерон. Това дава различен стил на поведение, различни стереотипи и интереси. Тестостеронът дава агресия, тъй като чисто еволюционно мъжете какво е трябвало да правят в древността - да ходят да ловуват, да убиват животни, да се сражават, да пазят жените и децата и по този начин да може да се продължи родът. Докато жената е правила нещо коренно различно. Тя е отглеждала древни култури, плодове, грижила се е за децата, готвила е, поддържала е домашния уют и комфорт. Но, за да се случи това днес, аз лично съм на мнение, че колкото по-интелектуално развита е една жена, колкото повече занимания и интереси има, толкова по-стойностна става тя. Това е както съзнанието. Когато ние четем, учим се - съзнанието ни се разширява, ние виждаме повече и знаем повече, и можем да направим повече. Същото е и за семейство. В крайна сметка една жена с опит, със занимания, с професия, със стойности може да бъде много по-осъзната в семейната общност.

- Колко е важна славата в тези връзки с футболисти? Привлича ли славата и какво влияние има във връзките? 
- Славата е афродизиак. Когато някой е под светлините на прожекторите, постигнал е определено достижения в професията си и в заниманията си, автоматично той става много търсен и много желан. Доколко е хубаво е много субективно, защото знаем и другата страна на монетата - всъщност колко много хора са депресирани, тревожни, оплакват се точно от това, че хора от срещуположния пол ги търсят само заради славата. Нещата биха могли да бъдат доста балансирани, когато и двамата партньори са известни и със съответни постижения. По-скоро ще има дисбаланс и хармонията ще бъде нарушена, ако единият от тях е много известен, а пък другият няма такива достижения. Това може да създаде една конкурентна среда, защото любовта е хубаво нещо, но тя не винаги е достатъчна.

- А как стои въпросът, когато известен Инфлуенсър има връзка с футболист? Къде са допирните точки? Инфлуенсърите имат слава, но не постижения в кариерите и не е ли временна тази слава? 
- Ние сме изправени пред прага на много неща, които тепърва ще наблюдаваме като социокултурни феномени, каквото е инфлуенсърството. Разбира се, че може да бъде много кратковременна. За мен тук въпросът опира до съдържанието. Ако съдържанието се изявява само в простота на снимки… Простота визирам като липса на съдържание, защото тялото е нещо, което всички имаме т.е. това не е нещо, което е уникално. Докато друг тип съдържание би могло да бъде интересно с постижения, различни открития, презентации.

- Една от големите звезди в Серия А - Златан Ибрахимович има връзка.с 11 години по-голяма от него жена. Как се задържа една такава връзка във времето, тук вече разликата е доста по-сериозна. Не се ли разминават в един момент с тази толкова голяма възрастова разлика? 
- Много е относително, защото календарната възраст не винаги отговаря на нашата интелектуална възраст и постижения. Често пъти се случва хората да бъдат на по-малка календарна възраст, но да са надскочили по интелект тази възраст и обратното. Това вече е сходство. Всички психолози казват - не противоположностите се привличат, сходствата се привличат. Когато хората имат сходен интелектуален потенциал, сходни възгледи за живота, те ще останат заедно без значение на годините.

- Съпругата на Ибрахимович споделя, че любовта при нея не е била от пръв поглед. Известна става следната нейна реплика - “Когато се запознах със Златан, той беше на 21, а аз на 32. Имах кариера и пари, нямах нужда от гадже - футболист, който да ме издържа.”. Колко трудно се печели такава жена, която има всичко? 
- Трудно се печели, защото ние някакси променихме като цяло стандартите за връзки. Вече виждаме как се налагат някакви съвсем различни материални стойности. Те обаче са много нестабилни във времето, тъй като материята не може да даде духовния комфорт и спокойствие. Така че, тук се печели с постоянство, последователност, отдаденост, предлагане на преживявания, а не на материя. Материята очевидно тя е постигнала, не е нещо, което очаква някой друг да даде.

- При много футболисти се усеща намесата на родителите, които не подкрепят връзките им с по-големи жени. Как влияят те на преценката на един футболист за неговата половинка? Не трябва ли на първо място да са неговите чувства и мнение?

- Така би следвало да бъде. Аз съветвам родителите да не се намесват. Същото е и с психолозите. Ако аз застана и кажа нещо, то ще бъде субективно. Това, че за мен е вършило работа, не означава, че ще свърши работа на някой друг. Затова е много важно да позволяваме личността да се разгръща и да не се месим в изборите, защото може нещо да е за добро по наша преценка, но за човека то да бъде много увреждащо. Много е лошо ние да оценяваме и да категоризираме. Това е човешка черта типична за много нации. Къде ли не ние виждаме обсъждане в пространството, в политика, в спорта, в модата. Същото става и във връзките. Просто някой решава, че знае по-добре от детето си и дава оценка, но защо това да бъде така?!

- Ревността при по-зрелите жени по-рядко явление ли е? 
- Категорично, да. Там имаме вече опитност и познания. Когато човек има вътрешната убеденост, че е качествена и стойностна личност, той няма причина да бъде ревнив. Ревниви са хората, които са несигурни и не са си дали никаква друга стойност в живота, а разчитат само на някакви външни фактори.

- Защо футболистите и жените около тях са в един затворен кръг? Защо толкова трудно се допускат нови хора в техния свят? 
- Чисто субективно, това е едно съсловие, като много други съсловия . Когато хората са разделени по някакво професионално занимание, те се чувстват комфортно с хора със същото професионално занимание. Когато виждат добре познати поведенчески модели при избора дори на партньор, те просто ги следват и не се налага да излизат от зоната си на комфорт или нещо кардинално различно да се случва. Това “улеснява” живота през техните очи. Разбира се, за мен като психолог не е така

Снимки: Sportal.bg

Още от Булевард

Виж всички