Гледай на живо

Хърватия - Бразилия 0:0 /почивка/

От Ферари искат максимални наказания за тавана на бюджетите

От Ферари искат максимални наказания за тавана на бюджетите

Ферари също се включи в дискусията за евентуално нарушение на тавана на бюджетите от страна на Ред Бул и Астън Мартин, като италианците поискаха “максималните наказания”, ако тези нарушения бъдат доказани. В сряда се очаква ФИА да оповести резултатите от финансовите одити на отборите за миналия сезон, в който тимовете във Формула 1 за първи път в историята оперираха при таван на бюджетите - 145 милиона долара на сезон.

В падока в Сингапур се появиха слухове, че два тима са надхвърлили тавана на бюджетите, като при единия нарушението е малко и по-скоро процедурно, докато при другия таванът на разрешените разходи е надхвърлен с много.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър реагира първи и отрече, че тимът е извършил такова нарушение, а в петък вечер ФИА излезе със специално изявление, в което се казва, че прегледите на бюджетите продължават и още е рано за каквито и да е заключения по темата.

Какви наказания грозят Ред Бул и Астън Мартин?
Какви наказания грозят Ред Бул и Астън Мартин?

Състезателният директор на Ферари Лоран Мекис обаче държи при доказани нарушения да има строги наказания.

ФИА излезе с позиция относно обвиненията срещу Ред Бул и Астън Мартин
ФИА излезе с позиция относно обвиненията срещу Ред Бул и Астън Мартин

“Не е тайна, че два отбора са нарушили ограничението на бюджетите през миналата година - обясни Мекис пред тв канала Sky Italia. - Единият с много пари, другият - с по-малко. За нас това е нещо много сериозно и очакваме ФИА да се справи със ситуацията сериозно и отговорно. Ние се доверяваме на 100 процента на ФИА и нашата позиция по този въпрос е пределно ясна. Очакваме пълна прозрачност при изясняването на този проблем и налагането на максималните наказания, за да е сигурно, че всички се състезаваме при едни и същи условия, защото таванът на бюджетите има сериозно отражение върху представянето ни на пистата.”

Волф: Нарушаването на тавана на бюджетите е сериозна работа
Волф: Нарушаването на тавана на бюджетите е сериозна работа

Най-тежкото наказание е изключване от класирането за сезона, когато е извършено нарушението, като при въвеждането на тавана на бюджетите спортният директор на Формула 1 Рос Браун предупреди отборите, че разходите им ще се следят много строго и е възможно да има “промени в класиранията” при доказани нарушения. 

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички