Гледай на живо

Япония - Испания 2:1

Ненужен договор за 1.7 млн. лв. е сключен в ММС при Радостин Василев

Ненужен договор за 1.7 млн. лв. е сключен в ММС при Радостин Василев

Абсолютно ненужен договор на стойност над 1.7 млн. лв. е сключен от държавното дружество "Национална спортна база" (НСБ) буквално в последния ден от битието на Радостин Василев като министър на младежта и спорта. 

Това става ясно от прессъобщение служебния министър Весела Лечева, която наскоро спомена пред БНТ за скандален контракт за закупуване на софтуер. Сега тя дава подробности.

Договорите (за софтуерния продукт и лицензиите към него) са сключени от НСБ на 1 август 2022 г. (б.р. - това е денят, в който президентът Румен Радев издаде указа си за назначаване на служебно правителство). Те са подписани от изп.-директор на подопечното на ММС дружество Венцислав Петков и са за общо 1 746 600 лева, с включен ДДС.

4 Весела Лечева поема поста на служебен спортен министър от Радостин Василев

До момента са извършени плащания по тези договори в размер на 1 087 057 лв., като от ММС не искат да назоват името на фирмата, заради конфиденциалността на отношенията ѝ, вписани в контракта, защото "това би могло да доведе до допълнителни финансови щети за дружеството".

Интересно е, че плащането на тази сума "е извършено на 4 август 2022 г. в банков клон, с попълнени на ръка платежни нареждания, в разрез с утвърдената практика на дружеството за онлайн разплащания". Тези 1.087 млн. лв. освен това надхвърлят размера на което и да е еднократно плащане по сключени договори от НСБ през последните години.

Конкурс или друга процедура не е проведена, се казва още в съобщението на Весела Лечева. На сайта на НСБ също не е публикувана информация за провеждането на такава процедура. Не са намерени и протоколи от заседанието на Съвета на директорите на "Национална спортна база" - нито за за процедурата по сключване на тези договори, нито за целия период на управление на изп.-директор Венцислав Петков, а само отделни препис-извлечения.

4 Весела Лечева поема поста на служебен спортен министър от Радостин Василев

В допълнение: и.д. секретар-протоколчик на Съвета на директорите и председател на Съвета на директорите към онзи момент Владислав Божиков не е осигурил предаването на съществуващите протоколи от заседанията в ръцете на назначеното от Лечева ръководство на дружеството.

"Основната дейност на НСБ е стопанисване и ефективно управление на спортните съоръжения и обекти, осигуряване на условия за настаняване и тренировъчна дейност на спортисти, за което тя разполага с необходимия софтуер. НСБ ЕАД не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма необходимост от подобен продукт, който е подходящ за използване от големи компании с десетки хиляди абонати и потребители, както и за мащабни производства", изтъкват от ММС.

А Весела Лечева заявява: "Това е изключително скъпоструващ продукт, който ще е в тежест на дружеството не само сега, но и в следващите години. Като принципал на „Национална спортна база“ ще предприема действия, за да бъде защитен държавният интерес“.

Снимки: Борислав Трошев

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти