Нийл Робъртсън похвали финансовата антикризисна мярка за снукър играчите

Нийл Робъртсън похвали финансовата антикризисна мярка за снукър играчите

Най-великият снукър играч извън Великобритания Нийл Робъртсън поздрави World Snooker Tour за решението да помогнат на по-ниско ранкираните състезатели и да им гарантират 20 хиляди паунда приход за настоящия сезон.

В опит да помогнат на затрудняващите се финансово играчи управниците предлагат два транша по 10 хиляди паунда, които са насочени най-вече именно за тези от ниските нива на ранглистата и тепърва дебютиращите сред професионалистите.

Инициативата започва този месец и представлява директно плащане на 10 хиляди паунда, а още толкова ще бъдат преведени на всеки професионалист през януари.

Така общият брой от 20 хиляди паунда през сезон 2022/23 се очаква да донесат известно спокойствие на играчите. На всеки, който надвиши границата от 20 хиляди от наградни фондове този сезон (обикновено това са топ играчите), ще му бъдат приспаднати двата авансови транша.

Те обаче ще останат по сметките на състезателите, които не могат да преминат тази граница с представянето си в ранкинг турнирите през кампанията.

През миналият сезон 64-ият в едногодишната ранглиста Дейвид Лили бе спечелил общо 35 хиляди от наградни фондове. 90-ият Луис Хийткоут бе точно на границата от 20 000, а тези под него не можеха да се похвалят с повече, особено състезателите без професионален статут, които все пак получаваха право на участие в някои турнири.

“Това е фантастична новина. Дори топ играчите, които печелят добри пари, помнят какво е било в началото. Аз самият помагам финансово на някои играчи, защото те изнемогват и много от тях дори се отказват. 

Дано тази практика да продължи. Така ще се помогне на състезателите да се фокусират върху тренировките и да не мислят толкова за плащане на сметки. Естествено, 20 хиляди паунда няма да покрият всички разходи, но ще помогнат значително в това време на криза в Обединеното кралство.

Помня как играех мачове и си пресмятах, че победата ще ми осигури пари за наем за около 2-3 месеца. Поради тази причина и до днес водя нормален живот и не харча за безумни неща. 

20-те хиляди паунда ще помогнат на тепърва дебютиращите професионалисти с това, например, да си вземат по-хубава маса за тренировки и да опитат да вдигнат нивото си. 

Аз, Рони, Джъд и Марк печелим много пари, но ние сме сред малкото късметлии, докато тепърва пробиващите състезатели ще получат голямо облекчение с тези гарантирани приходи, за да не се тормозят финансово чак толкова”, каза Робъртсън.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти