Ярост край Червено море: Джошуа - Усик, реваншът

Антъни Джошуа и Александър Усик ще проведат дългоочаквания реванш за три от четирите световни титли в тежка категория (тези на Международната боксова федерация, Световната боксова организация и Световната боксова асоциация) на грандиозна галавечер в град Джеда, Саудитска Арабия. 

Главната битка и естествено, най-бляскавото събитие, ще започне вероятно дори след полунощ българско време. Очаква се организаторите да се постараят при всички положения да отложат излизането на британската суперзвезда и украинския шампион до около 00:30 българско време. Така че може да се смята, че същинският екшън ще започне след полунощ на събота срещу неделя и дори към 01:00 часа.

Усик подобри предишния си личен рекорд за тегло преди професионален двубой в кариерата си, макар и само с 200 грама на официалния кантар преди реванша - той закова стрелките на 100.5 кг.

Джошуа бе качил с 2 кг спрямо предишния сблъсък и даде резултат от 110.9, сякаш за да затвърди очакванията за търсене на материализиране на физическо превъзходство. 

И Джошуа, и Усик по-тежки на кантара преди реванша им
И Джошуа, и Усик по-тежки на кантара преди реванша им

Почти цяла година измина от предишния сблъсък на стадиона на Тотнъм в Лондон и едва ли е останал човек без мнение както за развитието на първия мач между двамата боксьори, така и за очакванията за развръзката на реванша. 

Тервел Пулев: Усик ще бие Джошуа, въпросът е как
Тервел Пулев: Усик ще бие Джошуа, въпросът е как

Sportal.bg предлага просто едно от стотиците милиони мнения за потенциалните действия на ринга в Саутидска Арабия, както и очертава възможните сценарии, при които е най-вероятно всеки един от двамата великани с ръкавици да триумфира.

Какво трябва да направи Усик, за да победи?

Усик вече изпълни един перфектен план и материализира всичките си възможни превъзходства при победата в предишния двубой - кондиционна подготовка, върховни боксови умения, нестихващи финтове и ескиважи и отлична прецизност в опитите за попадения.

Естествено, ако повтори представянето си, той може да очаква същия величествен резултат. В бокса обаче има стара поговорка за неизвестността на реваншите - дали ще бие първия гонг на втория мач или тринадесетия гонг на сблъсъка?

Вероятно и в лагера на Усик са отчели, че Джошуа е бил неутрализиран, но и че неговият собствен подход не е бил оптималният, при положение че се стигна до по-скоро боксов дуел, отколкото физическо съревнование на един гигант срещу по-лек противник. 

Усик трябва да продължи да ползва обратния си гард и да се движи постоянно надясно спрямо съперника, за да се опази във (почти) всички случаи от понасяне на тежък удар с дясната ръка на Джошуа. Това в първия двубой се случи почти перфектно и най-силното оръжие на вече бившия шампион беше неутрализирано само с нестихващата подвижност и върховна кардио подготовка. 

Естествено, водещата дясна ръка на украинеца спечели своеобразния дуел с водещия ляв прав на британеца, но силната лява на Усик беше много по-ефективна от опасните десни крошета и десни прави на Джошуа. Усик не само беше по-прецизен в попаденията си с лява ръка, но и успяваше да ги прикрие и подплати с движение на главата надясно достатъчно добре, че да отвлече вниманието и да заблуди рефлексите и инстинктите на опонента си. 

Ако това се повтори, то украинецът отново има основания да излезе победител, а вече има и самочувствието на доказал се като по-добре движещият се боксьор и с повече физически резервоар. Това би му дало вдъхновение да търси нокаут много по-рано от 12-тия рунд на предишния мач, когато Джошуа до голяма степен бе спасен от финалния гонг.

Усик превъзхождаше противника си не само в движението с крака, но и със “смяната на нивата” и постоянните привеждания за прави атаки в тялото. Те биха могли да се превърнат и в успешни десни прави в главата с изненадващо движение на ръката отдолу-нагоре, тъй като Джошуа по-скоро е известен с изправената си стойка и като че ли по-малко използване на ескиважи и приклякания. В битките с Анди Руис също така си проличаха трудностите на AJ да пласира удари върху по-ниска жертва, а ако Усик прикляка успешно и често, ще се превърне в именно такава и има основания да се очаква да има успех.

Какво трябва да направи Джошуа за победа?

Джошуа вероятно е прочел и чул всичките критици и специалисти по света, които са му показали грешките и сбърканата тактика за първата битка, а и вече има респекта на Усик като по-изскусен боксьор. 

Вероятно също така AJ осъзнава, че по-скоро няма да спечели реванша със същото поведение като в предишния мач, нито ще може да се надява на умора в последните рундове у съперника. Най-лесното решение на проблемите изглежда да се държи като по-мощния, по-тежкия и по-физически надарения боец от двамата, което не означава непременно търсене на нокаут.

Смяната на треньора може да окаже позитивно влияние в тази насока, защото точно по същия начин подходи Тайсън Фюри във втората битка с Дионтей Уайлдър - притискаше, влизаше в клинч, товареше опонента си с по-тежкото си тяло, изцеждаше му силите, не му даваше шанса да открие любимата си дистанция.

Антъни Джошуа обяви какво ще прави, ако загуби пак от Усик
Антъни Джошуа обяви какво ще прави, ако загуби пак от Усик

Друго очевидно решение за Джошуа би било да пуска по-голям брой фалшиви десни прави, само за да изчака дежурното защитно движение на главата и/или гарда, след което да пуска по-зловещи комбинации в застиналата мишена. Естествено, това е далеч по-лесно да се напише, отколкото да се изпълни на ринга срещу Усик в битка за три от четирите световни титли.

Интересен елемент от употребата на Джошуа на левия водещ прав в първия двубой бе, че той по-скоро сякаш (особено във втората половина на битката) разчиташе на него просто за да подготви завършващ мощен удар с дясната ръка. Нещо по-свежо и по-ангажиращо съперника за реванша би било, ако АJ заложи на “джаба” като оръжие за нанасяне на щети, пускайки резки комбинации от по три-четири такива. Естествено, това също е далеч по-лесно да се напише, отколкото да се изпълни на ринга срещу Усик в битка за три от четирите световни титли.

Трябва да се отбележи, че все пак Джошуа от двамата притежава способността да приключи за секунда битката с нокаутиращо кроше или десен прав, докато Усик по-скоро трябва да разчита на стратегия с по-добро движение и по-голяма издръжливост. 

Един от най-ефективните методи за британеца да отнеме от оптималното движение на съперника би било да насочва повече от попаденията си в тялото, защото това също му липсваше в предишния им дуел. Това не само потенциално би изтощило по-бързо Усик, но при определени обстоятелства - като ляво кроше в кръста, например - би придвижило естествено украинеца в обсега на поразяващата дясна ръка на AJ. 

Каквото и да се случи на ринга в Саудитска Арабия, вероятно ще остане в боксовите спомени като един от най-паметните мачове в тежка категория през този век. При отказването на Тайсън Фюри пък спокойно ще може да се спекулира, че победителят от реванша е настоящият крал на тежката категория.

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти