Злато за Нидерландия и Хърватия в тласкането на гюле на ЕП в Мюнхен

Злато за Нидерландия и Хърватия в тласкането на гюле на ЕП в Мюнхен

Джесика Шилдер и Филип Михалевич спечелиха европейските титли в тласкането на гюле при жените и мъжете в Мюнхен. В първия ден на шампионата нидерландката Шилдер заслужи златото при дамите с 20.25 метра - това беше 11-ти национален рекорд за 23-годишната атлетка само за тази година. Тя изпревари световната шампионка в зала и на открито Ауриол Донгмо.

Състезаващата се за Португалия Донгмо остана със сребро с 19.82 метра, а триумфа на Нидерландия в този финал допълни Йоринде ван Клинкен, която се нареди трета с 18.94 метра.

При мъжете хърватинът Михалевич заслужи златото с изравнен личен рекорд от 21.88 метра. Седемкратният шампион на Сърбия Армин Синанчевич взе сребърния медал с 21.53 метра, а европейският първенец в зала Томаш Станек извоюва бронза с 21.26 метра.

“Това е като мечта. Не очаквах да се случи в края на сезона. Не го очаквах и днес, защото кдвалификацията сутринта не мина добре. Просто имах нужда някой да ме побутне и се случи. Много съм щастлива и за Йоринде, тя свърши чудесна работа. Развълнувана съм да деля подиума с нея”, каза шампионката при жените след златния си медал.

“Работих много здраво през годината и трудът се отплати. Беше тежко състезание и много емоционално. Беше тактическо състезание, но психически бях силен”, сподели Михалевич.

Снимки: Gettyimages

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти