Пилоти ще бойкотират АФБ, подкрепят БФАС

Автомобилната федерация на България (АФБ) обяви, че си е върнала спортния лиценз след решение на ВАС и управлението на родния автомобилен спорт се връща в патова ситуация.

Заплитането на тази ситуация стартира през 2019, когато министърът на спорта Красен Кралев отне лиценза на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и същия ден го връчи на АФБ, която се материализира в реалния и правния мир същия ден. В края на миналата година АФБ загуби за 6 месеца правото да огранизира състезания и лицензът на федерацията беше замразен от служебния министър на спорта Андрей Кузманов, а малко преди изтичането на 6-месечния срок на тази санкция лицензът беше отнет за постоянно от министър Радостин Василев.

Точно това отнемане на лиценза обжалва АФБ пред ВАС и съдът с доста обстоятелствено определение спря “предварителното изпълнение” на заповедта на бившия вече министър Василев, но не я отменя. Това действие обаче провокира остра реакция от много автомобилни пилоти, които в социалните мрежи обявиха, че ще бойкотират състезанията на АФБ, ако има такива. В рамките на 24 часа след решението на ВАС над 150 пилоти, навигатори и представители на различни отбори заявиха в импровизирана анкета във фейсбук, че няма да карат в състезания на АФБ.

Румен Дунев гостува на Sportal Motorsport след връщането на лиценза на БФАС
Румен Дунев гостува на Sportal Motorsport след връщането на лиценза на БФАС

Най-голямото ни рали “България” вече се провали заради санкциите срещу АФБ, а другото ни голямо рали - “Сливен” също е с неясна съдба, след като организаторите му Атанас Чанев и Живко Минчев бяха изключени от АФБ, а преди няколко години Чанев беше отстранен и от БФАС. Последните две издания на "Сливен" получиха изключително ниска оценка от наблюдателя на ФИА, който препоръча Чанев да бъде пратен на обучителни курсове заради слабата му подготовка и ниско ниво на работа.

Камен Михайлов подаде оставка от АФБ
Камен Михайлов подаде оставка от АФБ

В понеделник председателят на БФАС Румен Дунев трябва да представи календара за сезон 2022, като надеждите са да има по 3-4 състезания в дисциплина от есента нататък, както и да обяви каква ще е позицията на федерацията относно това, което се случва с лиценза. 

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Владимир Иванов

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти