Камен Михайлов подаде оставка от АФБ

Президентът на Автомобилната федерация на България (АФБ) Камен Михайлов обяви днес, че подава оставка, за да не е “пречката в развитието” на автомобилния спорт у нас. Михайлов декларира това в онлайн включване в пресконференцията на АФБ и известни български пилоти по повод проблемите с министъра на спорта Радостин Василев и замразения за 6 месеца лиценз на федерацията. Бившият служебен министър на спорта Андрей Кузманов наложи забрана на АФБ да организира състезания за 6 месеца, което накара федерацията да прекрои спортния си календар и надпреварите трябва да започнат през юни.

Днес генералният секретар на АФБ Калоян Станчев потвърди, че федерацията обжалва това наказание, но все още няма съдебно решение.

Спортното министерство отговори на АФБ
Спортното министерство отговори на АФБ

Вчера спортният министър Радостин Василев отговори на твърденията на АФБ със своя позиция, в която се акцентира на това как през 2019 година тогавашният спортен министър Красен Кралев е отнел лиценза на БФАС и го е предоставил на АФБ, както и на заплетената ситуация относно ролята на Съюза на българските автомобилисти (СБА) в този сюжет. Това, както и нарушенията, визирани от Кузманов при наказанието на АФБ, са причината в позицията на ММС да се появи формулировката, че това е “пример за задкулисие в спорта”. 

АФБ срещу спортното министерство
АФБ срещу спортното министерство

Наскоро Василев разпореди проверка на АФБ и изиска документи, които федерацията "не е представила нито в указания срок, нито към настоящия момент" (7 март, понеделник). В същия ден министър Василев написа във фейсбук, че смята поведението на Михайлов за основната причина за проблемите с професионалното практикуване на автомобилизъм в България.

"Считам поведението на Камен Михайлов като основна причина за невъзможност за бързо решаване на проблема с практикуването на автомобилния спорт в България и категорично заявявам, че това лице не се ползва с доверието ми, нито с доверието на цялото ръководство на министерството", написа министър Василев.

Днес Михайлов заяви, че публикуваните на уебсайта на ММС документи "внушават неистини и потвърждават съмненията за тенденциозното отношение на министър Василев към АФБ". Михайлов добавя, че поради тази причина "подава оставка в името на автомобилния спорт" и че "държи на мъжката си дума". Станчев допълни, че предстои Общо събрание на АФБ, на което ще се вземе решение за действията и бъдещето на федерацията. Той не изключи възможността ММС да отнеме лиценза на АФБ, както и вероятността автомобилните пилоти да протестират чрез стачка.

Снимки: Sportal.bg

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти