Хюндай спира да развива i20 Rally1

Броени дни след победата на Ойт Танак в рали “Финландия” стана ясно, че Хюндай насочва основните си ресурси към развитието на колата за сезон 2023 в Световния рали шампионат. Още преди състезанието във Финландия временният шеф на тима Жулиен Монсе обясни, че за това състезание i20 n Rally1 е получил дребни подобрения и промени, като големият пакет от нови компоненти и сериозни подобрения ще се появят в колата през октомври или дори в началото на следващия сезон.

Танак вече има две победи този сезон, но той и Тиери Нювил са на по над 90 точки от лидера в класирането Кале Рованпера, който има 5 победи от 8 старта и върви към първата си световна титла.

Хюндай взе двоен подиум в Хърватия, след това дойдоха победите на Танак в Сардиния и Финландия, но сезонът за тима беше белязан с поредица технически проблеми и ниско ниво на надеждност на колите, карани от Танак и Тиери Нювил.

Танак спечели за трети път рали "Финландия"
Танак спечели за трети път рали "Финландия"

“Вече дискутирахме с големите шефове, че е по-добре да започнем подготовка за сезон 2023 - обясни Монсе. - Много пъти е ставало дума, че няма да има голяма разлика между колите ни за този и за следващия сезон. Това ще е еволюция, тъй като тези коли са хомологирани за 3 години. Да, ще има подобрения, но стъпка по стъпка. Не спираме развитието на колата. Не е като преди началото на този сезон, когато влязоха в сила напълно нови правила и ние започнахме твърде късно работа по тях.”

Рованпера: Очаквах Хюндай да са силни във Финландия
Рованпера: Очаквах Хюндай да са силни във Финландия

Монсе допълни, че в идеалния случай в най-скоро време в Хюндай вече ще са оставили зад гърба си повредите и техническите неудачи и тимът ще може да се посвети на това да направи i20 най-бързия автомобил в WRC. И този сезон в много състезания Хюндай разполагаше с най-бързия автомобил, но заради поредиците повреди тимът не можеше да остане в битката за победата.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички