Вилфредо Леон все по-близо до участие на Мондиал 2022

Волейболист №1 в света Вилфредо Леон е все по-близко до участие на Световното първенство по волейбол за мъже в Полша и Словения от 26 август.

Въпреки че претърпя операция на коляното през юни, 29-годишният натурализиран кубинец се завърна към тренировките и вярва, че ще успее да възвърне най-добрата си форма за финалната фаза на Мондиала. В петък Леон дори се присъедини към лагера на националния отбор в базата на тим на Спала. Това би трябвало да промени решението на селекционера на "Дружина полска" Никола Гърбич, който да го включи в групата от 14 играчи за шампионата.

Световният шампион Полша е съперник на България в Група С на Мондиала, като двата отбора излизат един срещу друг на 26 август (петък) в зала "Сподек" в Катовице. Другите тимове в групата са САЩ и Мексико.

Обрат! Вилфредо Леон иска да играе на световното, ще бъде готов за финалната фаза
Обрат! Вилфредо Леон иска да играе на световното, ще бъде готов за финалната фаза

Селекционерът на “Дружина полска” Никола Гърбич вече намали състава на 15 волейболисти, от които трябва да отпадне само още един състезател преди началото на Мондиал 2022.

Извън състава на Полша останаха диагоналът Карол Бутрин, разпределителят, Ян Фирлей и посрещачът Бартош Беднож.

Роденият в Куба Вилфредо Леон продължава подготовка със своите съотборници на базата в Спала. Очаква се, че Никола Гърбич иска да разчита на кубинеца с полски паспорт за втората директна фаза на Мондиал 2022.

„Вилфредо тренира според графика си, той все още не е готов да участва в тренировка 6 на 6. Той е пълноправен член на нашия отбор. Щастливи сме, че е с нас. Имаме възможност да видим как протича връщането му към нормалното. Ще успее ли да стигне до Световното първенство? Ще видим в края на тази седмица", заяви Никола Гърбич.

Списък с останали волейболисти, които тренират в Спала е един повече.

Очаква се в последния момент Никола Гърбич да направи избор измежду Вилфредо Леон и Бартош Кволек.

Състав на Полша, който се готви за Мондиал 2022:

Разпределители:

Марчин Януш

Гжегож Ломач

Диагонали:

Лукаш Качмарещ

Бартош Курек

Посрещачи:

Томаш Форнал

Бартош Кволек

Вилфредо Леон

Камил Семенюк

Александър Сливка

Централни блокировачи:

Матеуш Биниек

Карол Клос

Якуб Кохановски

Матеуш Пореба

Либера:

Якуб Поповчак

Павел Заторски.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите двубои от волейболното Световното първенство 2022, на живо, в ефира на MAX Sport.

Още от Волейбол

Виж всички