Жоан Мир пред Sportal.bg: Защо да не използвам №1, ако отново спечеля титлата?

В своята кариера в MotoGP Жоан Мир вече има една световна титла, завоювана в турбулентния сезон 2020, в който той показа изключително постоянство и регистрира седем качвания на подиума, но само веднъж той бе на най-високото стъпало на почетната стълбичка. Това се случи в надпреварата за Гран При на Европа на пистата „Рикардо Тормо“ край Валенсия, където седмица по-късно той си гарантира и титлата по време на Гран При на Валенсия.

Заради наличието на само тази една победа, която и до ден днешен си остава единствената в кариерата на испанеца много хора определят неговата титла като „незаслужена“. По време на изминалия уикенд за Гран При на Великобритания Мир застана пред камерата на Sportal.bg където отговори на критиките на тези хора, заявявайки, че не обръщат внимание на факта, че той е спечелил титлата си в едва втория си сезон в кралския клас, след като преди това изкара само една година в Moto2.

Освен това настоящият пилот на Сузуки коментира и дилемата дали ако спечели втората си титла би използвал №1, или ще продължи с №36, който той използва през 2021 година, въпреки че можеше да използва шампионския номер. Мир обаче отказа да коментира своето бъдеще, което няма да бъде свързано със Сузуки, заради оттеглянето на японския производител, казвайки, че за него „няма да е полезно“ да говори публично за своето бъдеще на този етап.

8 Жоан Мир пред Sportal.bg: Защо да не използвам №1, ако отново спечеля титлата?

- До момента ти само веднъж си стъпвал на най-високото стъпало на подиума, въпреки това ти успя да спечелиш една титла след много си подиуми, което беше невероятно, но все пак някой хора казват, че ти не заслужаваше титлата, защото имаше една победа, докато други пилоти имаха по три. Смяташ ли, че докато не спечелиш втора титла хората ще продължават да определят твоята първа титла като „незаслужена“?

- Обикновено хора, които казват това, са хората, които имат много титли (саркастично казано). Не мен не ми пука какво казват хората за моята титла. Аз знам колко усилия съм положил, за да стигна до тук. Хората, които казват това не споменават, че аз станах шампион в моята втора година в MotoGP със Сузуки, след само един сезон в Moto2, докато бях само на 22 години. Хората, които казват това са си изградили мнението само заради резултатите, а не според всичко постигнато.

8 Жоан Мир пред Sportal.bg: Защо да не използвам №1, ако отново спечеля титлата?

- Първият път не го направи, но ако и когато спечелиш своята втора титла ще използваш ли №1, или ще продължиш с №36?

- Денят, в който ще имам този проблем, ще бъде много приятен. Феновете винаги са обичали №1.

- Виждаме с Макс Верстапен във Формула 1 и преди това с Джонатан Рей в Световния супербайк шампионат, че те смениха номера си и продължиха да имат успехи. А и освен това продават повече мърчандайз, защото номерът се променя и феновете си купуват новите артикули. 

- Ако спечеля отново не знам дали ще използвам №1, защо пък не?

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Sportal.bg

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти