Фабио Куартараро пред Sportal.bg: Не знам защо получих наказание за инцидента на „Ассен“

Световният шампион в MotoGP Фабио Куартараро има преднина от 21 точки на върха в генералното класиране в кралския клас преди възобновяването на сезона с Гран При на Великобритания този уикенд. В неделя пилотът на Ямаха ще се бори за своята втора поредна победа на „Силвърстоун“, но за да постигне това, той ще трябва да превъзмогне наказание, което той получи след края на Гран При на Нидерландия в края на юни.

Куартараро бе наказан за удара с Еспаргаро в Нидерландия
Куартараро бе наказан за удара с Еспаргаро в Нидерландия

На „Ассен“ Куартараро пробва агресивна маневра срещу Алейш Еспаргаро на петия завой, но загуби сцепление в предната си гума и падна, повличайки със себе си и пилота на Априлия, който трябваше да премине през зоната за сигурност. Заради този инцидент световният шампион ще трябва да премине през дългата обиколка още в началната фаза на Гран При на Великобритания, а на „Силвъсртоун“ дългата обиколка е една от най-тежките и скъпоструващи за сезона.

Преди началото на уикенда Куартараро застана пред камерата на Sportal.bg и заяви, че все още не разбира защо е получи наказние, особено ако се погледнат инциденти от по-ранната фаза на сезона, които останаха несанкционирани. Освен това той говори още и за оставащите девет старта, в които влизат и две от най-неудобните за него писти, тези в Арагон и Валенсия.

5 Фабио Куартараро пред Sportal.bg: Не знам защо получих наказание за инцидента на „Ассен“

 

- Всички знаем, че в предстоящото състезание за жалост имаш наказание, след случилото се на „Ассен“, след което ти се изказа доста остро срещу стюардите. Смяташ ли, че нещо трябва да се промени, защото ти не си единственият пилот, който се изказва против стюардите не само тази година, но и през миналите също?

- Според мен ние трябва да намерим баланса между състезателен инцидент и голям инцидент. Не искам да споменавам пилоти, но катастрофата в Барселона (между Такааки Накагами, Алекс Ринс и Франческо Баная) беше нещо лудо. Ако сравним тази катастрофа и моята, не знам защо получих наказание. Разбира се нещо трябва да се промени, защото нашият спорт се унищожава по този начин. Ще видим какво ще се случи, не ме интересува много. Аз знам какво е моята работа този уикенд и как да подходя към него и нека видим дали ще мога да се боря за победата.

- Говорейки за този уикенд и втората част на сезона, ти отново водиш в шампионата, този път с по-малка преднина спрямо миналата година, а знаем, че на някои от пистите във втората част на годината ти не си много добър, най-вече на тази в Арагон. Смяташ ли, че ще можеш да подобриш представянето си там, което да ти помогне да спечелиш втората си титла?

- Всъщност не харесвам само Арагон във втората част на годината. Австрия с новия шикан би трябвало да е добра за нас, Сан Марино, Япония, Тайланд, Австралия и Малайзия са все състезания, които харесвам. Може би двете испански писти ми създават повече проблеми, но аз съм готов да се боря за титлата.

Снимки: Sportal.bg

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти