Джоу се е притеснявал колата му да не се запали в неделя

Гуаню Джоу претърпя най-тежката катастрофа в своята кариера на старта на надпреварата за Гран При на Великобритания миналата неделя. Китаецът бе ударен от Джордж Ръсел, който бе загубил контрол над своя автомобил след контакт с Пиер Гасли в спринта до първия завой на „Силвърстоун“.

След удара от Ръсел болидът на Джоу се преобърна, след което се пързаля стотина метра, преди да направи още едно превъртане, с което прескочи предпазните заграждения и се приземи зад тях. Заради позицията на болида китаецът нямаше как да излезе от кокпита на автомобил без външна помощ от маршалите край пистата.

Гуаню Джоу получи разрешение да участва в Гран При на Австрия
Гуаню Джоу получи разрешение да участва в Гран При на Австрия

Преди началото на уикенда за Гран При на Австрия Джоу застана пред медиите и заяви, че докато е чакал асистенцията се е притеснявал неговата кола да не се запали.

„Когато се преобърнах първото нещо, което се опитах да направя бе да пусна волана, защото много лесно можеш да си счупиш китките така. Защото се пързалях много дълго знаех, че ще има тежък удар, когато спирам. Опитах се да се заключа в една позиция, която да е безопасна, докато чакам удара. Буквално седях и чаках удара. Когато спрях не знаех къде съм, защото бях обърнат.

„Следващото нещо, което усетих бе теч и не знаех дали той е от тялото ми, или от колата. Затова изключих двигателя, тъй като той още работеше тогава. Знаех, че ако колата се запали ще ми е трудно. Точно заради това изключих двигателя и всичко беше наред“, коментира Джоу преди медиите на „Ред Бул Ринг“.

Гуаню Джоу: Ореолът ме спаси
Гуаню Джоу: Ореолът ме спаси

„Не бях осъзнал къде съм се озовал докато не видях снимките. Успях да изляза и медиците ми помогнаха да вляза в медицинската кола, но разбрах какво точно е станало чак след това. Не знаех какво точно е станало, кой ме е ударил, защото се бях залепил за бялата линия преди първия завой и след това изведнъж усетих голям удар“, обясни китайският пилот.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички