Участниците в тазгодишното издание на световната щафета Пробег на мира бяха посрещнати тържествено тази вечер в Плевен

Участниците в тазгодишното издание на световната щафета Пробег на мира бяха посрещнати тържествено тази вечер в Плевен

Участниците в тазгодишното издание на световната щафета Пробег на мира бяха посрещнати с тържество тази вечер в Плевен пред Средното училище (СУ) "Иван Вазов". Пръв пое Факела на мира директорът на учебното заведение Димитър Митев. Сред специалните гости при посрещането бе олимпийската шампионка Мадлен Радуканова.

Виолета Ангелова от организаторите на инициативата в България заяви за БТА, че в екипа са десет международни бегачи, които са влезли в Плевен, а общо с българските участници са пробягали разстоянието до Плевен двадесет души.

Със специална церемония в Плевен бе открит паметния знак "Цвете на мира", който е монтиран близо до монумента на писателя Иван Вазов в двора на учебното заведение. Така СУ "Иван Вазов" – Плевен стана първото училище в страната, носител на плакета, посочи Ангелова. До мраморния знак бе посадено дръвче - розово цъфтящ глог, да напомня на поколенията за събитието. Сертификати от Пробега на мира като разпространители на каузата получиха Държавното спортно училище в Плевен, спортни клубове, обществени и неправителствени организации, представители на ОД на МВР.

Утре бегачите ще се отправят към Никопол, след това ще преминат през Велико Търново, Русе и Силистра, а на 11 юли ще напуснат границите на България, уточни Ангелова.

Както БТА съобщи, Пробегът на мира навлезе на българската територия при Брегово. Това е световна щафета с горящ факел, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. Тази година в края на месец май тя потегли от Германия и ще премине по цялото поречие на Дунав до Черно море. По традиция участниците в инициативата, както и жителите на градовете и селата, през които Пробегът преминава, предават един на друг Факела на мира. През тази година в проявата участват хора от Ирландия, Австрия, Германия, Полша, Латвия, Румъния, Сърбия, Хърватия, Франция, Украйна и България.

Още от Лека атлетика

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти