Състезатели по плуване избират доброто дело пред шанс за медали

Състезатели по плуване избират доброто дело пред шанс за медали

На 28.05 и 29.05. в София трябва да се проведе състезание по плуване в 50 м басейн. Талантите на плувен клуб „Олимп” са едни от претендентите за медалите. Тренират усърдно ежедневно, ходят по лагери, спазват режими. Знаят, че това е пътят към върха. Но в „Олимп” вярват и в друго – че истински шампиони стават онези със силен характер и голямо сърце. 

Затова треньорите в клуба още от малки възпитават децата на добродетели, които биха ги изградили като успешни личности. А за да подкрепят теорията с практика, ги ангажират с най-различни каузи. От 5 години насам децата на плувен клуб „Олимп” се включват в инициативата Run Together, в която спортисти и хора с увреждания тичат наравно. Заедно. За да покажат, че различията могат да бъдат превъзмогнати, стига да има желание. 

Тази година обаче маратонът съвпада с важен турнир. В клуба са поставени пред избор – медали или кауза. За председателя на „Олимп” Емил Милков решението не е трудно, но знае, че не може да го вземе еднолично. Поставя въпроса пред деца и родители. А реакцията е недвусмислена. Почти всички избират Run Together. 

„В инициативата можем да покажем своята подкрепа към хората с увреждания, които имат нужда от такава, а състезанието не е само едно. През годината има и други, там ще печелим медалите.”, казва Виктор Пехливанян, едно от децата в клуба.

„Участието ни в Run Together е много важно, защото по този начин ние успяваме да дадем един добър пример на децата за това как трябва да помагаме на останалите и да подхождаме с разбиране към всички.”, категоричен е Милков, който е и посланик на Run Together. 

Милков и колегите му обръщат внимание на всяко от 4-е направления за развитие в живота – физическо, умствено, духовно и социално-емоционално. Последното е насочено към общуването с другите – изслушване, разбирателство, участие в каузи. Именно на тези ценности се учат децата в „Олимп”, а добродетелите водят след себе си и медали – било то в плуването или в живота. 

На последните три състезания от календара на Българската федерация по плувни спортове “Олимп” е на първо място по спечелени медали от всички клубове в страната. На този турнир клубът рискува да не постигне същия успех. Но ще спечели друго - житейски урок със стойността на злато. 

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти