С поход по залез започват проявите от първото състезание по планинско бягане "Трън Ултра Рън"

С поход по залез започват проявите от първото състезание по планинско бягане "Трън Ултра Рън"

С поход по залез до панорамния връх Чарчалат довечера започват проявите от първото състезание по планинско бягане "Трън Ултра Рън", съобщиха организаторите от Трънското туристическо дружество (ТТД).

Върхът е част от Ездимирска планина, висок е 1106 м и разходката до него е лека и приятна. Въпреки скромната си височина Чарчалат е изключително обзорен, предлага чудесен изглед към Трън и гледки към десетките планини в района, а залезите са особено запомнящи се, уверяват от ТТД.

За утре е предвидена богата съпътстваща програма. Гостите на надпреварата ще могат да видят два непознати манастира в Трънския край - Пенкьовския "Св. Петка" и Леворечкия манастир "Св. Четиридесет мъченици".

Ще бъдат представени и древните некрополи в Трънско. Полудневният маршрут включва посещение на некропола от Желязната епоха в землището на село Врабча, махала Маниш. Той е новооткрит и е проучен от археолози на Регионалния исторически  музей в Перник през 2019-2020 г. Водач ще разкаже и за други археологически паметници в Трънско.
При желание може да се посети и връх Драговски камик (1 км в едната посока),или връх Стакьов камик (800 м в едната посока). На връщане ще групата ще разгледа Мисловщичкия манастир.

Организиран е и поход до скално-култовия комплекс "Царева църква" в южния склон на Руй планина над село Зелениград. В скалния масив се намират изсечените през Средновековието църква и килия Царева църква и Цветаново ижле.

Предвидено е и изкачване до непознатия връх Мали Руй (1374 м). Върхът е най-висок в югоизточния дял на Руй планина. От него се разкриват чудесни гледки към връх Руй, Знеполе и планините на Краище.

На всеки час ще бъде организирано ателие в Бусинската сръчкотилница, където участниците ще могат да си източат съд на крачно дървено грънчарско колело.

В село Велиново, където е изходният пункт на планинския маратон, в 17:00 часа утре ще започне концерт с участието на танцов ансамбъл "Трънски ритми", джаз група "Джейпег" и Васко Кръпката.

Още от Лека атлетика

Виж всички