Янко Стоянов: Йордан Минчев е бил с валидна картотека

Председателят на Арбитражната комисия към БФБаскетбол Янко Стоянов говори след взетото решение да бъде отменено наказанието на Левски от три служебни загуби срещу Балкан. Ето какво каза адвокатът след заседанието на комисията:

Отмениха наказанието на Левски
Отмениха наказанието на Левски

"Решението всъщност не ни отне пет часа. Днес комисията заседава по три жалби. Първата беше тази на Балкан срещу наложената им санкция за два домакински мача, които да се играят без публика. Санкцията е наложена във връзка с нападение над съдия. Нашата комисия днес взе решение да потвърди тази санкция. Изгледахме видеозаписи от нападението над съдията и смея да твърдя, че то е извършено с особена дързост. На нас не ни остава друг избор, освен да я потвърдим. Вторият казус, по който заседавахме, е една глоба, която беше наложена на Рилски спортист. Тя е частично потвърдена. 

Третият и всъщност най-интересен казус, който разбуни духовете тези дни, е налагането на три служебни загуби на Левски. След като изслушахме всички заинтересовани страни, включително федерацията и г-н Папазов, взехме решение да отменим това решение на мениджъра на НБЛ. Причините за това са, че състезателят Йордан Минчев в крайна сметка е бил с валидна картотека. Съгласно закона за физическото възпитание и спорт всеки един състезател, който е картотекиран от федерацията, без значение как е станало това, разполага с правото да упражнява състезателните си права. Ето защо считаме, че щом той е включен в списъка на картотекираните състезатели на Левски, е имал право да вземе участие в мача. Дали картотеката е извършена надлежно, това не можем да коментираме и не трябва, тъй като законът категорично заявява, че лицето разполага ли с картотека, значи има право да се състезава. 

Следващият мач между двата отбора изцяло зависи от организацията и календара на федерацията. Ние нямаме правомощия и не разполагаме с такива да насрочваме мачове. Предполагам, че клубовете, след като бъдат уведомени за решението, ще се съберат и ще вземат решение кога да се изиграе този мач. 

Г-н Папазов не може да повлияе на никой от нас, не за първи път решаваме казуси с Левски. Знаете, че това е клубът, който най-често е причина за нашите заседания, съответно и с най-тежки санкции, наложени от комисията. Няма да се връщам във времето, но 10 хиляди лева санкция не е налагана на нито един друг клуб. Просто г-н Папазов пожела да бъде изслушан. Това е негово право, ние няма как да му откажем да бъде изслушан, защото това е записано и в правилника на Арбитражната комисия. Дълго време отне изслушването, защото той е доста емоционален човек. В крайна сметка ако прочетете жалбата и нашето решение, нямат много общо техните основания и това, което ние сме приели", сподели Янко Стоянов.

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти