Конгресът на БФС определи бюджета и стратегията на централата

Точно в 9:30 часа започна конгресът на Българския футболен съюз, на който трябва да бъдат определени финансовият бюджет и стратегията на централата. Освен това футболните началници ще направят и отчет за свършено от тях през последните четири години. Сбирката се провежда в хотел "Маринела" в София, като на нея присъстват всички клубове-членове на съюза, без санкционираните такива, взели участие в събранието, организирано от Димитър Бербатов през март.

Точно в 9:30 часа започна конгресът на Българския футболен съюз, на който бяха определени финансовият бюджет и стратегията на централата. Освен това футболните началници направиха и отчет за свършено от тях през последните четири години. Сбирката се проведе в хотел "Маринела" в София, като на нея присъстват всички клубове-членове на съюза, без санкционираните такива, взели участие в събранието, организирано от Димитър Бербатов през март.

Заседанието започна с встъпителни думи на представителя на ФИФА Лука Никола, който пожела успешно провеждане на Конгреса. След това членът на Изпълкома Камен Костадинов бе избран за водещ. 

Михайлов: БФС е финансово стабилен и обединен пред предизвикателствата
Михайлов: БФС е финансово стабилен и обединен пред предизвикателствата

Заседанието започна с встъпителни думи на президента Борислав Михайлов, който обяви, че БФС влиза финансово стабилен и обединен в следващите четири години. След това на сцената излязоха представители на УЕФА и ФИФА, които пожелаха успешно провеждане на Конгреса. За водещ на заседанието бе избран членът на Изпълкома Камен Костадинов, който даде началото на събитието. 

Финансовият отчет за периода 2018 – 2021 година бе подложен на гласуване и приет от делегатите. На мониторите в залата бяха представени детайлно цифрите от паричните операции на централата. Гласуването беше поотделно за всяка година, като при всичките четири имаше общо един против и трима въздържали се.

Втората точка от дневния ред беше приемане на Стратегия за развитие за следващите четири години. Тя е в пет направления (лъча) за работа и беше представена от президента Борислав Михайлов. Включена е и изграждането на инфраструктурна карта на българския футбол, регистър на клубовете, както и планове за развитието на детския и женския футбол. Амбицията е футболът да стане най-масовия спорт при нежния пол. Друга цел е подпомагане за изграждане на спортни обекти (стадиони), успешна съвместна работа с общините и държавата.

БФС може да получи 17 милиона евро по програма на УЕФА
БФС може да получи 17 милиона евро по програма на УЕФА

"Българският футбол трябва да се върне там, където е бил и където му е мястото - сред водещите в Европа", заяви Борислав Михайлов при представянето на стратегията. За нейното приемане за периода 2022 - 2026 при гласуването един беше против, а трима се въздържаха.

По-късно бе гласувано за бюджета, а след това и приет, за всяка една година от 2022 до 2026. По този начин беше изпълнено условието, поставено от Министерството на младежта и спорта, според което до 25 май трябва да бъде приет бюджет на организацията. В противен случай БФС беше заплашен с отнемане на лиценза.

ГЛАСУВАНЕТО НА БЮДЖЕТА НА БФС ПО ГОДИНИ 

2022 г. - 391 гласа „за“, 1 „против“, 3 „въздържал се“ 
2023 г. - 396 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“ 
2024 г. - 398 „за“, 1 „против“, 5 „въздържал се“ 
2025 г. - 392 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“ 
2026 г. - 394 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“

445 делегати от клубовете участваха в работата на Десетия редовен конгрес на БФС, установи Комисията по редовността на провеждането на събранието и проверката.

571 са клубовете в редиците на БФС, които са редовни членове и са с право на глас. От тях 536 клуба са изпратили протоколи от общо събрание за редовно избрани делегати, като 35 клуба не са върнали обратно в деловодството документите.

Снимки: Борислав Цветанов

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти