Ford подкрепи пълното преминаване към електромобили в ЕС

Ford подкрепи пълното преминаване към електромобили в ЕС

Ford Европа заедно с 24 автомобилни компании се обединиха в петиция към Европейския съюз (ЕС), за да гарантира, че всички нови автомобили и лекотоварни превозни средства в Европа след 2035 г. ще са с нулеви вредни емисии и за да се поставят задължителни цели за изграждането на зарядна инфраструктура.

В петицията се подчертава, че за да постигне целта за нетни нулеви емисии до 2050 г., Европа задължително трябва да спре продажбите на автомобили, използващи изкопаеми горива. Компаниите призовават да се приеме законодателство, което определя стандарти и ясен график, които индустрията и доставчиците да спазват, за да може да се осигури преминаването към електромобили в съюза.

„Стремежът ни е до 2035 г. всички автомобили Ford да са с нулеви емисии. За да го постигнем, политиците в ЕС трябва да определят задължителни цели за развитие на зарядна инфраструктура за електрическите автомобили, за да се отговори на растящото търсене на електрически автомобили в Европа”, заяви Стюарт Роули, президент на Ford Европа.

Ford показа електрическия E-Transit Custom
Ford показа електрическия E-Transit Custom

Стюарт Роули ще вземе участие в европейската среща на върха за климата и автомобилите, която ще се проведе на 18 май, като член на панела, в който ще се обсъди необходимостта за преминаване към електрически автомобили на компаниите и професионалните потребители.

Крейг Брийн вози големия бос на Форд
Крейг Брийн вози големия бос на Форд

След предложение на Европейската комисия, подкрепено от автомобилните компании в петицията, Европейките политици работят върху нови правила за електрически автомобили, според които след 2035 г. ще се продават единствено автомобили и лекотоварни ванове с нулеви емисии. Европейският парламент и правителствата на ЕС ще вземат окончателно решение през есента.

Електрическата Puma идва от Румъния
Електрическата Puma идва от Румъния

Ford Европа вече пое курс към 100% превозни средства с нулеви емисии с представянето на електрическите автомобили Mustang Mach-E и E-Transit и седемте нови електрически и напълно свързани пътнически и лекотоварни автомобили, които компанията ще представи в Европа до 2024 г. Напомняме, че миналата година Mustang Mach-E получи максималните оценки за безопасност и екологичност от Euro NCAP и Green NCAP. Що се отнася до лекотоварните автомобили, E-Transit получи златна награда на Euro NCAP за своите модерни системи за подпомагане на водача.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти