Пилотите в MotoGP получиха по един допълнителен двигател за 2022 година

След решение на Гран При Комисията в MotoGP всички пилоти в кралския клас получиха разрешение да използват по осем двигателя в рамките на сезона 2022, а не седем, както бе оригинално.

Причина за тази промяна е фактът, че през тази година ще се проведат общо 21 старта, а не 19, какъвто бе случаят когато правилата за седемте агрегата бяха написани. Единственото условие за използването на осмия двигател е това да се случи в рамките на последните три кръга в Австралия, Малайзия и Валенсия.

Пилотите на Априлия Алейш Еспаргаро и Маверик Винялес обаче ще разполагат с по десет агрегата, тъй като италианският производител започна сезонът със специалните изключения, заради слабото си представяне през последните години. Победата на Еспаргаро в Аржентина и подиумите му в Португалия и Испания обаче лишиха Априлия от тези изключения, като част от тези промени, сред които е бройката двигатели, ще влязат сила чак догодина.

В MotoGP използването на допълнителен двигател води до наказание със старт от алеята пред боксовете за първото състезание, в което той е използван. Последният пилот, който получи подобна санкция бе Винялес, който стартира Гран При на Европа през 2020 година от бокса.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти