Чеферин откри конгреса на УЕФА с ретроспекция на три поредни кризисни години за футбола

Президентът на УЕФА Александър Чеферин откри конгреса на европейската футболна централа във Виена с реч, в която говори срещу олигарсите във футбола. 

"Конгресът в Амстердам преди две години беше този на пандемията, която обърна футбола с краката нагоре. През 2021-ра в Монтрьо видяхме намерението на няколко олигарси да обърнат футбола с краката нагоре. Този се провежда във време на опасна война. Срещаме големи трудности и съм горд от начина, по който работихме. Когато сме обединени, никой не може да ни победи", каза словенецът. 

Чеферин потвърди, че Реал, Барса и Юве все още могат да изхвърчат от Шампионската лига
Чеферин потвърди, че Реал, Барса и Юве все още могат да изхвърчат от Шампионската лига

"Когато УЕФА загърбва интересите си и оставя местните лиги, печели футболът. Когато организира с успех Европейско първенство, също печели футболът. Когато създава турнир като Лигата на Конференциите, също печели играта. Помогнахме на федерациите и клубовете, похарчихме 97% от парите за футбола. И когато УЕФА се противопоставя на няколко милионери, които искат да купят турнирите, също печели футболът", ясен бе Чеферин. 

Официално: УЕФА обяви големи промени в Шампионската лига
Официално: УЕФА обяви големи промени в Шампионската лига

"Расизмът съществува във футбола и обществото и това е наш проблем. Не трябва да се страхуваме да накажем една малка група от идиоти, които цапат спорта ни. Не можем да си позволим и сцени като на "Уембли" на финала на Европейското първенство. Трябва да продължим да позволяваме на малките да играят и се борят срещу големите клубове. Не можем да хапем ръката, която ни дава хляба", каза още Александър Чеферин в речта си.

Още от Футбол свят

Виж всички