Официално: УЕФА обяви големи промени в Шампионската лига

Официално: УЕФА обяви големи промени в Шампионската лига

УЕФА обяви официално очакваните промени във формата в Шампионската лига, които за пръв път бяха оповестени през април миналата година. Различията с досегашният формат на турнира са доста сериозни, макар че в крайна сметка са направени и определени отстъпки от предварителните планове. Всички обявени промени ще влязат в сила от сезон 2024/25.

Клубовете ще играят общо осем мача в Шампионската лига разпределени в десет седмици, което е намаляване от първоначалните планове за десет мача. Те ще се изправят срещу различни тимове в четири гостувания и четири домакинства, а класирането ще е общо за всички тимове и ще е във формата от домашните първенства. Първите осем в подреждането ще се класират директно за следващата фаза, а тези на позициите между 9-о и 24-о място ще играят допълнителен плейоф в два мача, който ще определи продължаващите на 1/8-финалите.

Увеличава се общият брой участници, които от 32-а до момента ще нараснат на 36.

Първите две от новите четири места в Шампионската лига ще бъдат предоставени на страните с най-висок коефициент от всички техни участници в европейските турнири в последните два сезона.

Още едно място ще получи страната на пето място в класацията по коефициент на УЕФА, която в последните години почти винаги е Франция.

Последното четвърто място ще отиде в тъй наречения шампионски поток от плейофната фаза на квалификациите, където до момента се класираха четири тима, а сега вече ще са пет.

Хапни като шампион с безплатна доставка от Takeaway.com!

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти