Liberty Media: Формула 1 няма нужда от още един отбор

Изпълнителният директор на Liberty Media Греф Мафей даде да се разбере, че десет отбора са напълно достатъчни за Формула 1 и в близко бъдеще не се планира увеличаването им. Мафей е цитиран от агенция Bloomberg и неговото изявление донякъде обяснява защо от ФИА все още няма реакция на заявката за участие на Andretti Global - новият проект на Майкъл Андрети.

“В историята на Формула 1 е имало времена, когато в световния шампионат са участвали 15 или дори 20 отбора. Когато ние, Liberty Media влязохме в спорта бройката на отборите се сви до 10. 11-ят отбор беше Менър, но знаете, че тимът банкрутира и беше продаден за 1 лира. Сега най-слабият отбор струва поне 400 милиона долара, а може би и повече, тъй като статутът на всеки един участник във Формула 1 е гарантиран чрез франчайзингова схема. Виждате, че сега се обсъждат цени на отбори от порядъка на 1 или 2 милиарда долара. Това предизвиква интереса на инвеститорите.”

Какви обаче са аргументите на собствениците на спорта да не включват нови отбори във Формула 1?

Андрети е обнадежден за подкрепа от ФИА за влизане във Формула 1
Андрети е обнадежден за подкрепа от ФИА за влизане във Формула 1

“Теоретично в бъдеще можем да увеличим отборите, но не мисля, че сега има необходимост от това. Много хора искат да поемем в тази посока, като в повечето случаи става въпрос за желание на отделни инвеститори да влязат в спорта, но ние не смятаме, че трябва да го правим. Връзка с това има и фактът, че на някои писти просто няма достатъчно боксове за повече от 10 отбора. Появата на 11-и тим ще донесе проблеми в тази насока.”

Не всички са доволни от състезанието в Маями
Не всички са доволни от състезанието в Маями

В същото време Майкъл Андрети заяви пред вестник Indy Star, че преговорите му с ФИА вървят успешно.

Майкъл Андрети получи подкрепа от Уилямс
Майкъл Андрети получи подкрепа от Уилямс

“Смятам, че имаме подкрепата на президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, но тук става въпрос за сериозен процес - обясни Андрети. - Не очаквам да получим отговор в близко бъдеще, може да се наложи да часкаме до септември или октомври. Процесът вече тече, ние харчим пари и се надяваме, че заявката ни ще бъде удовлетворена. Наясно сме, че поемаме риск, но смятаме, че този риск си струва.”

В Алпин искат да работят с Майкъл Андрети
В Алпин искат да работят с Майкъл Андрети

Андрети вече си осигури подкрепата на Алпин като бъдещ доставчик на задвижващи системи и даде да се разбере, че не иска да инвестира във вече изграден тим, а да създаден нов отбор във Формула 1.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти