Юношеският национален отбор (родени 2007) дебютира на международната сцена на турнир в Хърватия

Юношеският национален отбор (родени 2007) дебютира на международната сцена на турнир в Хърватия

Най-младият национален отбор на България по футбол - този на децата, родени през 2007 година, ще направи своя международен дебют другия месец. 15-годишните родни национали, водени от треньора Калоян Георгиев, ще участват на един от престижните турнири за подрастващи в Европа "Влатко Маркович". 

Надпреварата е пред своето четвърто поредно издание и ще събере осем отбора в периода от 11-и до 15-и май. Срещите този път няма да се играят в Загреб, както е било в предишни издания, а на стадионите в Лудберг, Чаковец, Вараждин и Свети Мартин на Мура.

В група А са Република Ирландия, Узбекистан, Черна гора и домакините от Хърватия. В група В са отборите на Уелс, Босна и Херцеговина, България и Република Северна Македония. 

А със срещата между Уелс и българския отбор ще бъде дадено и началото на турнира. До момента българската формация имаше само лагери на родна земя, като през април направи и една приятелска среща със Септември (София).

Турнирът е организиран и финансиран от програмата на ФИФА Forward 2.0 и носи името на една от най-значимите фигури в историята на хърватския футбол. Влатко Маркович, който си отиде от този свят през 2013 година, е играл като защитник в Динамо (Загреб), Виена ШК и Аустрия (Виена), след това е бил треньор - в това число и на Хърватия, а накрая и президент на федерацията от 1998-а до 2012-а година.

"Важно е да се поддържа тази традиция в чест на Влатко Маркович - оставил незаличима следа и даде насока за развитието на младите. Наше задължение е да организираме такъв турнир, като посочим важността за инвестирането в младите хора и техния прогрес", каза Мариян Кустич, президент на Хърватския футболен съюз.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти