Потенциалните „минуси“ на силното представяне на Априлия в MotoGP през 2022

От няколко години в MotoGP се прилагат правила, които имат за цел да помогнат на производителите, които се представят по-слабо да се придвижат към челото на колоната. Екстрите, които въпросните производители получават са правото на повече двигатели на сезон, правото да развиват двигателите си в течение на сезона и възможността за използването на състезателни пилоти в частните си тестове.

През 2021 и 2022 единствения производител, който се възползва от тези изключения е Априлия, тъй като от завръщането си в кралския клас производителят от Ноале имаше меко казано трагични резултати. В миналото КТМ и Сузуки също разполагаха с подобни екстри, но те спечелиха нужните „бонус точки“, за да ги загубят. 

Алейш Еспаргаро и Априлия най-накрая са победители в MotoGP
Алейш Еспаргаро и Априлия най-накрая са победители в MotoGP

Тези „бонус точки“ се печелят единствено с класирания на почетната стълбичка, като третото място носи 1, второто – 2, а победата – 3. Всеки производител, който събере 6 точки в рамките на 24 месеца губи своите привилегии за следващия сезон. 

До момента от Априлия имат събрани общо 4 „бонус точки“, благодарени на победата на Алейш Еспаргаро в Гран При на Аржентина миналия уикенд и третото му място от Гран При на Великобритания през август. Това означава, че ако до 29 август 2023 година Априлия спечели още две „бонус точки“ екипът ще загуби своите привилегии или за сезон 2023, ако това се случи тази година, или за сезон 2024, ако това се случи догодина.

В миналото за печеленето на „бонус точки“ не смятаха състезания, обявени за мокри, тъй като в тях често има много отпадания. От 2018 година насам обаче и състезанията на дъжд се смятат за печеленето на „бонус точки“. 

Даден производител може и да си „спечели“ съответните привилегии, като това се случва ако той не запише нито едно класиране на почетната стълбичка в рамките на един сезон. До момента през 2022 година абсолютно всички шест производителя в MotoGP имат по поне едно класиране в тройката, което означава, че за сезон 2023 със сигурност нито един от тях няма да поличи тези изключения от правилника.

Снимки: Imago

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти