Жена разбуни духовете на Конгреса на ФИФА с остро изказване

Жена разбуни духовете на Конгреса на ФИФА с остро изказване

Изказване на президента на Норвежката футболна федерация Лисе Клавенес предизвика напрежение по време на 72-рия конгрес на ФИФА. Тя разкритикува организаторите на Мондиал 2022 от Катар за отношението към човешките права в страната. Дамата заяви, че домакинът на Световното първенство е бил определен по неприемливи начини с неприемливи последици.

„Човешките права, равенството, демокрацията, основните цели на футбола не бяха сред титулярите“, каза Клавенес по повод избора на Катар през 2010 година.

„Просто няма място за работодатели, които не осигуряват свобода и сигурност на служителите си, ангажирани с провеждането на Мондиала. Няма място за лидери, които не могат да приемат женския футбол  Няма място за домакини, които не могат да гарантират сигурност и уважение за представители на LGBTQ+ общността“, добави президентът на футболната централата на Норвегия, която е бивша футболистка.

Тя разкри, че през миналата година в Норвегия се е обсъдил евентуален бойкот на Мондиал 2022, но е решено да се води диалог с ФИФА като най-добрия начин да бъдат провокирани необходимите промени.

Председателят на организационния комитет на Световното първенство Хасан А-Тауади впоследствие е споделил разочарованието си от думите на Клавенес и заявил, че тя не е търсила контакт с тях. „Винаги съм приемал конструктивните критики, вратите ни са отворени за всеки, който иска да сподели мнението си“, каза той пред репортери.

Президентът на ФИФА: Не сме предлагали Мондиал на всеки две години
Президентът на ФИФА: Не сме предлагали Мондиал на всеки две години

Още от Футбол свят

Виж всички