Официално! Андреа Джани е новият селекционер на Франция 🏐

Официално! Андреа Джани е новият селекционер на Франция 🏐

Италианецът Андреа Джани, който е европейски вицешампион със Словения през 2015-а и с Германия през 2017-а е новият селекционер на олимпийския шампион Франция, съобщиха от Френската федерация по волейбол федерацията (FFvolley) в комюнике. 

Той заменя бразилската легенда Бернардо Резенде, който напусна отбора по лични причини.

Селекционерът на олимпийския шампион Франция Бернардо Резенде напусна отбора по "лични причини"
Селекционерът на олимпийския шампион Франция Бернардо Резенде напусна отбора по "лични причини"

Андреа Джани прекъсна договори си с Германия и ще води отбора на Франция поне до Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Андреа Джани вече не е селекционер на Германия, поема Франция 🏐
Андреа Джани вече не е селекционер на Германия, поема Франция 🏐

"За мен е изключително удовлетворение да бъде треньор на този отбор от топ световно ниво, който има потенциала да спечели всички състезания, на които участва", коментира италианецът, който ще събере за първи път тима в средата на месец май за Лигата на нациите, която ще се състои през юни и юли.

Като играч Андреа Джани има огромен успех: 7 титли от Световната лига, 3 световни титли (1990, 1994, 1998), 4 европейски титли (1993, 1995, 1999, 2003) и 3 олимпийски медала (сребро през 1996 и 2004, бронз през 2000).

С Франция той ще участва на Световно първенство това лято, както и на Европейско първенство през следващата година, както и на три Лиги на нациите преди Олимпийските игри в Париж 2024.

„След като беше един от най-добрите играчи в света, днес той е един от най-добрите треньори, ние вече се интересувахме от профила му, когато търсихме наследник на Лоран Тили. Андреа Джани свикна, откакто започна относно неговата треньорска кариера да тренира най-великите играчи, ние сме много доволни, че той прие предизвикателството“, приветства Ерик Танги, президент на Френската федерация по волейбол.

На 51 години – на 22 април ще навърши 52 години – неаполитанецът по рождение е истинска легенда на нашия спорт. Защото, ако е започнал е да тренира гребане, дисциплината на баща му, който участва на Олимпийските игри в Токио през 1964 г., той определено преминава към волейбол на 14-годишна възраст, за да стане един от най-великите играчи в историята в Италия, за която е изиграл 474 мача, и в света.

„Това много високо ниво на опит и неговият опит са важни аргументи, Андреа знае какво означава да се подготвиш за големи международни срещи”, добавя Аксел Гиге, национален технически директор на FFVolley.

“Поставили сме си високи цели по отношение на представяне: подиум на всеки един от големите форуми - европейско първенство, световно първенство и Олимпиада.

“Във Франция има голям набор от играчи от много високо ниво, които играят само в големи клубове, което ще ми позволи да управлявам колектива своевременно според състезанията. Моята цел ще е да ги подготвя добре физически и технически, защото целта винаги ще е победа Нямам търпение да започна сезона и да изживеем това преживяване с играчите, които ще ни отведат на Олимпийските игри в Париж“.

Още от Волейбол

Виж всички