Александър Димитров: С Ясен се караме всеки ден кого да взима или да не взима, Филип Кръстев попадна на правилното място

Селекционерът на младежкия национален отбор Александър Димитров даде интервю пред екипа на Sportal.bg в Турция. Специалистът прекара последната една седмица в Белек, където проследи редица контроли на родните тимове. Той сподели впечатленията си от видяното, като изрази и задоволство, че повече млади футболисти взимат участие в мачовете на отборите ни в елита. Димитров шеговито заяви, че с Ясен Петров ежедневно се "карат" кой играч да викне от младежите и кого да не взима.

- Здравейте, господин Димитров. Откога сте в Турция и какво успяхте вече да видите?

- Вече почти цяла седмица съм в Турция. Благодаря на президента на БФС, че ми даде тази възможност. Наблюдавам доста млади състезатели като Мартин Петков, който премина в Черноморец Одеса, както и други играчи от Левски и Славия. Много е хубава тази тенденция да се налагат млади състезатели. Те трябва да разберат, че всичко си зависи най-вече от тях. Ако показват добри игри, каквито виждам тук, то те трябва да се наложат.

- Колко положително е за вас това, че имаме млади футболисти, които вече играят в държави като Чехия, Нидерландия, споменахте и Мартин Петков в Украйна…

- Имаме 8-9 състезатели, които играят в чужбина. С Мартин Петков станаха 10. В процес сме на изваждане на документите на Лукас Петков, който играе в Германия. Имаме състезатели и в Израел. Към последния лагер към нас се присъединиха играчи като като Силвестър Джаспър и Йоан Стоянов, които промениха облика на отбора. Имаме едно ядро, което може да върви напред и да дава заявка за мъжкия отбор. С Ясен Петров сме в непрекъсната комуникация и съм сигурен, че и той гледа за попълнения сред младежите.

- Предното поколение младежи като че ли беше изградено като колектив, тъй като се познаваха от юношеските формации, докато сега се запознават по лагерите. Попаднахте и в доста тежка група с Уелс, Нидерландия, Швейцария…

- С миналия набор бяхме заедно и на европейско първенство. С тези момчета имахме голяма връзка. Жалко за липсата на късмет, че не успяхме да се класираме на европейско първенство. Това още ни боли. Но хубавото е, че много от момчетата достигнаха до мъжкия национален отбор.

- Споменахте, че от 30 години младежкият национален отбор не се е класирал на европейско първенство. Предвид резултатите от началото на квалификациите явно и този път това няма да се случи. Какви са вашите цели до края на цикъла?

- Целите са да подготвим и намерим повече хора за мъжкия национален отбор. Не обичам да използвам клишета. Излизаме във всеки мач за победа. Не ни интересува дали са Нидерландия или Молдова. Понякога нещата се получават, друг път не, но това е начинът.

- Вече успяхте да видите доста млади футболисти в Турция. Кой от тях успя да ви направи добро впечатление?

- Не искам да се спирам на имена, защото футболистите много бързо се възгордяват и “вдигат носа”. Хубаво е да имат самочувствие. От видяното мога да кажа, че не отстъпват на своите съперници и с това демонстрирано желание и себеотдайност израстват. Имаме бъдеще и добри момчета. Просто трябва да направим средата по-позитивна, а да не бързаме с критиките.

- Как гледате на завръщането на Филип Кръстев у нас. Той е основен футболист на младежкия национален отбор. Направи добри игри в Славия, осъществи трансфер в чужбина, но не игра много в последната година…

- Да, Филип е изключителен талант. Действително му липсваше игрова практика. Разговаряли сме много по време на лагерите. Аз лично харесвам много неговата игра и мисля, че попадна на правилното място в правилното време при правилния треньор. Аз не мога да давам оценки на треньор като Станимир Стоилов, но мисля, че и двете страни могат взаимно да си помогнат - както Левски от Филип Кръстев, така и той от Левски и работата с треньор като Стоилов.

- Споменахте Станимир Стоилов, който в последната контрола започна с доста млад състав. На терена имаше играчи на по 16 и 17 години…

- Вижте, това е нещо, което наблюдаваме в Европа от доста време. Ясно е, че с повишаването на динамиката във футбола един 30-годишен футболист вече все по-трудно издържа на темпото. Доказано е, че младият футболист взима участие в много повече мачове от играч над30 години. Всеки търси млади футболисти. Влизането им обаче не трябва да бъде даденост, а благодарение на качества. Виждам, че това време дойде и при нас по различни причини - ситуацията с КОВИД-19, финансовата криза…Футболът е бизнес, пазар, когато продадеш футболист от своята школа си на печалба, другото са само разходи.

- В последните години вие като селекционер страдахте от това, че младите футболисти не играят достатъчно. Доколко е положително това обръщане на тенденцията?

- Много е положително това, което виждаме. Дори и в Лудогорец преди нямаше млади българи. Ето онзи ден видяхме поне трима на терена, в Левски ситуацията е подобна. Преди само Славия беше малък оазис за развитие на млади играчи, но виждаме вече позитивна промяна. ЦСКА - София също дават шанс на млади футболисти, ЦСКА 1948 пък са пословични в това отношение. За мен беше много ползотворно това посещение в Турция. Надявам се играчите да задържат нивото, което показаха и да го демонстрират и в първенството.

- Споменахте Ясен Петров. Коментирахте ли конкретни имена, които да бъдат част от селекциите ви?

- Караме се всеки ден кого да взима или да не взима, за да остане при нас в младежкия национален отбор. И двамата сме много положително настроени от видяното.

- За кого за последно се карахте, ако не е тайна?

- Тайна е (смее се). Снощи имахме подобен разговор.

- Отскоро имате нов ръководител в лицето на Георги Иванов - Гонзо като отговорник за националните отбори в БФС. Разговаряхте ли и с него и узнахте ли какви изисквания ще има?

- Говорихме, имахме няколко срещи. Всички знаем каква фигура и личност е Георги Иванов. Той вече сподели своите идеи, имаме диалог, но уточняваме детайли като система и схема на игра. Ние в момента не можем да се спрем на една или две системи и схеми и да ги следваме. Трябва да сме по-гъвкави спрямо противниците, които срещаме.

Преди година бяхте спряган за национален селекционер на мъжкия тим. Каква е истината и какви амбиции имате в тази посока?

- Не искам да говоря за минали неща. Аз съм селекционер на младежкия национален обор на България и съм концентриран само и единствено върху това да развиваме младите играчи и повече от тях да направят прехода към мъжкия тим на страната. В същото време и да печелим, ако може с добра игра, аз не обичам да губя на нищо, но на терена има много фактори. Не излизаме един на един с другия треньор. Важното е играчите да са здрави.

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти