Алберт Попов с изравнено най-добро класиране за сезона в Световната купа, германец с втора победа

Алберт Попов с изравнено най-добро класиране за сезона в Световната купа, германец с втора победа

Най-добрият български скиор-алпиец Алберт Попов изравни своето най-добро класиране за сезона в Световната купа, след като завърши на 11-а позиция в нощния слалом в Шладминг, Австрия.

Отличен Алберт Попов 9-и след първия манш в Шладминг
Отличен Алберт Попов 9-и след първия манш в Шладминг

На любимото си трасе Аби даде девето време в първия манш, след което направи много силно и изчистено второ спускане по „Планай“. В него той даде 12-и резултат и се смъкна с две места, което е изравнено най-добро класиране за сезона. Първият път, в който той постигна това бе на другия нощен слалом в Мадона ди Кампильо преди Коледа.

Исторически успех за българските ски в Мадона ди Кампильо
Исторически успех за българските ски в Мадона ди Кампильо

А победата днес бе за германеца Линус Щрасер, за когото тя е втора в кариерата и първа след слалома в Загреб миналия януари. Втори на само 0.03 секунди зад Щрасер остана норвежецът Атле Лий Макграт, а тройката бе затворена от представителя на домакините Мануел Фелер (+0.39). Той бе най-бърз във второто спускане, което му позволи да спечели цели 25 места спрямо класирането си след първото минаване на трасето.

Линус Щрасер

Лидерът след първия манш Кристофър Якобсен (Швеция) изпусна шанса да запише първата победа в своята кариера, след като отпадна още на третата врата във втория. Подобна бе съдбата и на олимпийския шампион от Ванкувър 2010 Джулиано Рацоли, който бе втори след първото спускане. Грешката на италианеца обаче дойде малко по-късно по трасето на втория.

Мануел Фелер, Линус Щрасер, Атле Лий Макграт

Това позволи на Щрасер да стигне до успеха, с което той става шестият различен победител в шест слалома от началото на сезона в Световната купа. До момента победи имаха Клеман Ноел (Франция), Себастиан Фос-Солевог (Норвегия), Линус Щрасер (Австрия), Лукас Бротен (Норвегия) и Дейв Райдинг (Великобритания).

С победата си днес Щрасер се изкачи на четвъртата позиция в класирането в дисциплината с актив от 178 точки. Пред него са Бротен с 257, Фос-Солевог с 220 и Фелер със 185. Двамата норвежци Бротен и Фос-Солевог завършиха съответно 12-и и шести днес. Алберт Попов е 21-и в класиране в слалома с 85 пункта.

В генералното класиране не настъпиха промени в челото, тъй като първите петима в него не участваха днес. Така лидер с 1200 точки е Марко Одермар (Швейцария), следван от Александър Омод Килде (Норвегия) с 825 и Матиас Майер (Австрия) с 692. Днешния победител Щрасер е 24-и с 200, а Аби – 65-и с 85.

Фокусът на скиорите-алпийци сега се измества върху Олимпийските игри в Пекин, които започват на 4 февруари, като тяхната програма в китайската столица започва на 5 февруари със спускането. Следващите стартове за Световната купа ще бъдат на 26 и 27 февруари в Гармиш-Партенкирхен, където ще се проведат два слалома. 

Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти