Статистика показва страха на реферите в Премиър лийг

Статистика показва страха на реферите в Премиър лийг

Главните съдии в Премиър лийг определено изпитват страх да останат верни на първоначалните си решения, след като биват повикани от ВАР да изгледат повторения на спорните ситуации на мониторите около терена. Според статистиката до момента 49 пъти от началото на сезона реферите са призовани от колегите си в стаичката да прегледат отново решенията си и във всеки един от случаите те са променяли първоначалното си мнение, без да останат верни на него. Дори през миналия сезон те са демонстрирали малко по-голяма смелост, след като общо в пет случая са се придържали към първоначалното си решение, въпреки че за получили сигнал от ВАР за преразглеждане.

Това е пряк резултат от инструкциите преди началото на сезона, когато на официалните лица е казано, че реферите ще бъдат привиквани на монитора от ВАР само при явна грешка при първоначално взетото от тях решение. Въпреки че финалната преценка винаги е на главните съдии, те знаят, че от тях се очаква, когато бъдат повикани, да променят първоначалното си решение. 

Последният пример бе през уикенда, когато Кевин Френд първоначално не отсъди дузпа за Ливърпул след сблъсъка между Жота и Гуаита, но след това главният рефер бе призован от ВАР да прегледа отново ситуацията и впоследствие промени мнението си и назначи 11-метров наказателен удар. Това решението бе разкритикувано не само от домакините, но и от доста анализатори след края на двубоя.

Още от Футбол свят

Виж всички