Италиански триумф и в Супер-Г в Кортина, София Годжа с много тежко падане

Италиански триумф и в Супер-Г в Кортина, София Годжа с много тежко падане

Елена Куртони донесе втора победа за Италия от стартовете за Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Кортина д'Ампецо, след като спечели днешния супергигантски слалом на „Олимпия дела Тофане“.

Представителката на домакините се спусна с пети стартов номер и направи едно много солидно и изчистено от неточности преминаване по трасето, което и позволи да стигне до своята втора победа в кариерата. Тя пресече финалната линия с време от 1:20.98, с което бе с 0.09 секунди по-бърза от австрийката Тамара Типлер. 

Трета на 0.24 зад Куртони се класира швейцарката Мишел Гизин, а петицата допълниха Федерика Бриньоне (Италия) и Корин Зутер (Швейцария). Те бяха със съответно 0.32 и 0.44 по-бавни от днешната победителка Куртони, за която това е първа победа в дисциплината Супер-Г. Предишният успех на 30-годишната италианката бе в първото спускане в Банско през 2020 година.

Радостта за домакините днес не бе пълна, тъй като тяхната звезда в скоростните дисциплини и победителка във вчерашното спускане в Кортин София Годжа преживя много сериозно падане. Италианката загуби контрол над своите ски в една от по-бързите части на пистата, което я изхвърли във въздуха и тя направи едно превъртане преди да се приземи тежко.

След падането си тя остана да лежи на снега няколко минути, което сериозно притесни всички в белия керван. За щастие Годжа се изправи и успя да слезе до зоната на финала на собствен ход без нуждата от допълнителна асистенция от страна на медицинските екипи. 

София Годжа

По-късно обаче италианката бе забелязана да получава помощ при напускането си на финалната зона, което поражда съмнения, че тя може да се е контузила по-малко от две седмици преди началото на Олимпийските игри в Пекин. За нея това е второ тежко падане в рамките на осем дни, след като тя падни и в спускане в Алтенмарк миналата събота. 

След отпадането си днес Годжа се смъкна до третата позиция в битката за малкия глобус в супергигантския слалом, като пред нея са сънародничките ѝ Бриньоне с 377 точки и Куртони с 348. Самата Годжа има актив от 332 пункта, които ще гледа да увеличи следващата неделя в Гармиш-Партенкирхен, Германия, където ще се проведат последните стартове преди Олимпийските игри в Пекин.

В генералното класиране за Световната купа начело с 981 точки остава американката Микаела Шифрин, която изненадващо се включи в днешното състезание и завърши на 16-а позиция, прибавяйки нови 15 точки към своя актив. Втора с 929 е действащата носителка на големия глобус Петра Влъхова (Словакия), която не участва в Кортина, а трета със 769 е Годжа.

Световната купа за жени продължава във вторник с гигантския слалом в Кронплац, а в събота и неделя ще се проведат спускане и Супер-Г на „Кандахар 1“.

Снимки: Gettyimages

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти