Гледай на живо

Очаквайте в 17:00 часа: Новият член на Втора лига Левски (Крумовград) в двубой срещу Саяна (Хасково)

Шефът на БСТ отговори на спортния министър: Тотото е на печалба, смяната ни е политическо решение

Никога тотализаторът не е разполагал с толкова средства, както през 2021 година, това заяви изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров днес. Той даде извънредна пресконференция, на която оповести информация за текущото финансово състояние на БСТ. Както е известно, в края на миналата седмица спортният министър Радостин Василев обяви намерението си освободи всички членове на съвета на директорите, както и шефа на дружеството заради тежките проблеми в тотото и поради факта, че дружеството е на загуба в четири от последните шест години.

Петров показа статистики - за последните две години, в които той заема поста, от които става ясно че тотализаторът е генерирал сериозни печалби и в пъти е подобрил финансовото си състояние.

От графиката за финансовото състояние на тотализатора за горепосочения период се вижда, че за 2020 и 2021 година тотото е на печалба. За миналата година общата печалба ще бъде 53 милиона лева, като в това число влизат отчисленията към спортното министерство и сумата, която остава след всички разходи - данъци, заплати и т.н. За 2020 общата печалба е 38,5 милиона лева.

“За предишните години има реализирани счетоводни загуби. Ако върху тях насложим парите на министерството, отново се получава положителен резултат. Просто колегите преди мен така са правили счетоводството. Но ако реално погледнем на нещата като финансови параметри, тотото не е било на загуба. Загубата е била само счетоводна”, заяви Петров.

Той коментира още, че процента на печалбата спрямо общия оборот от хазартни приходи расте - 18% за 2021 и 16% да 2020 година.

Шефът на тотото представи и графика с общите отчисленията от тотализатора към държавата.

“Както се вижда, всяка година ръстът е почти двуцифрен. Искам да отбележа, че тотализаторът никога не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година - 84,558 милиона лева”, заяви Любомир Петров.

“Да, тотализаторът е монополист на лотарийните игри, но законът малко ни ограничава в разпространението - ние можем да продаваме само в нашите тото пунктове, но не и на каса. Ако държавата има интерес, ние тези параметри можем да ги умножим няколко пъти, т.е. можем да вдигнем няколко пъти оборота, съответно отчисленията и данъците и абсолютно да можем да финансираме изцяло спорта, федерациите, да има достатъчно пари за зали, за култура, физкултурни салони и т.н. Така че е въпрос на политическа воля, ние можем да го организираме”, добави шефът на тотото.

Той представи и графика с наличните средства в дружеството. “Когато поех тотализатора, по сметките му имаше 4 млн. лева. Сега са почти 50 млн. Никога в 65-годишната история на тотализатора не е имало такъв голям ресурс и такава голяма ликвидност”, заяви той.

Въпреки тези положителни промени Любомир Петров е готов да приеме решението на министър Радостин Василев и не смята да го обжалва в съда, макар да е избран с конкурс и да не може да бъде уволнен преди изтичането на мандата му. Припомняме, че той беше назначен на поста от предишния спортен министър Красен Кралев на 11 март 2020 година с 5-годишен мандат.

Както е известно, миналата година август имаше опит от служебния министър Димитър Кузманов да смени борда на директорите, беше входирана заповед с нови лица, нов УС, но от сегашното ръководство подадоха жалба в съда и в момента текат дела.

“Този път от ръководството на министерството ни помолиха да не правим жалби за вписването. И аз се съгласих, това е политическо решение, има коалиционно споразумение. Защото не може постоянно да се съдим - това е толкова изморително. Цяло лято обикаляме по съдилища. Щом има редовен кабинет и искат да си тръгнем, ние приемаме това решение”, заяви шефът на тотализатора, който в 15:00 часа днес има насрочена среща с министър Василев, на която двамата ще обсъдят въпроса.

"Тотализаторът е абсолютно изряден, това показват всички проверки, на които сме подложени в последната година от всики агенции. Аз се гордея с работата си тук. Изградихме уникален екип, който вероятно ше си тръгне с мен. Не знам защо ми искат оставката, този въпрос не е към мен. Ако новото правителство върне частните лотарии, то цифрите, които ви показах ще паднат наполовина. Това, че сме монополист увеличава резултатите ни двуцифрено в проценти всяка година. Аз лично нямам никакви притеснения от каквито и да е проверки. Аз съм избран с конкурс, не могат да прекратят договора ми, но няма да се съдя с тях. Няма да обжалвам решението. Аз лично няма да подам оставка, трябва да бъда уволнен от министъра. Става дума за чест и достойнство. Щом не ме искат - добре", каза още изпълнителният директор на БСТ.

Още от Други спортове

Виж всички