Станимир Стоилов за подготовката, новите попълнения и раздялата с Борислав Цонев

Левски се подготвя при перфектни условия и изискванията към играчите са големи, заяви старши треньорът Станимир Стоилов в интервю за клубния уебсайт. Той говори за настоящата ситуация при "сините" и потвърди, че Борислав Цонев е напуснал заради отхвърлена молба от ръководството да намали заплатата си.

"На фона на проблемите, клубът се постара да организира максимално добри условия за работа. В последните години надали е имало такива и смятам, че отбор като Левски заслужава перфектни условия. Лагерът няма да струва евтино, но той отговаря на името и авторитета на клуба", започна той.

"Движим се по нашия си план, тренираме всичко - кондиционно, технически и тактически. Засега вървим без пропуски, футболистите се стараят и условията са добри. Това помага много за лекото понасяне на подготовката".

Първият съперник на Левски в контролите е полският Гурник. Мачът е насрочен за 18 януари, вторник, от 16:00 българско време.

"Искам да видя добра организация в играта, динамика и висок ритъм. Искам да държим контрол над мача и ние сами да го насочваме, а не случайността, противникът или емоциите. На последно място е резултатът. В първите контроли обичам да давам на играчите по 45 минути, но имаме само 16 човека и ще се наложи някои да играят по-дълго време", продължи той.

Левски взе на лагера голям брой юноши и според Стоилов за тях ще бъде от полза да се учат от първа ръка как изглежда ежедневието на един професионален футболист.

"Идеята да бъдат тук, въпреки че са малки, е да видят от професионалистите начина на работа и как трябва да се отнасят към тренировките, възстановяванията и храненето. Групата не е голяма и близо 70 процента от отбора е от наши футболисти. Младите се стараят и част от тях достигат прилично ниво. Друга част значително изостава. Тези играчи трябва да положат много усилия, но се стараят", добави треньорът на Левски.

Един от водещите футболисти на отбора Георги Миланов получи тежка контузия през есента, но вече тренира индивидуално. Според Стоилов, халфът ще поднови пълноценни занимания до края на месец януари.

"Все още не можем да кажем за него. Той тренира индивидуално и се готви доста сериозно. Надявам се до края на месеца да започне по-сериозни участия в тренировъчния процес. Важно е той да оздравее и да си върне формата от преди контузията", каза още той.

Левски привлече трима нови футболисти през зимата и това са Уелтон, Цунами и Ноа Сонко Сундберг. Бразилците са на лагера, а последният е ангажиран с националния си отбор на Купата на африканските нации.

"Има голяма разлика от начина на подготовка в Бразилия и този в Европа. Там играят още през януари много мачове, а тук има дълъг период с повече тренировки, но те се стараят и опитват да влязат по-бързо в колектива. За качествата им ще можем да съдим тогава, когато започнат официалните мачове. Потенциалът им обаче е видим. Имат си и малки проблеми, тъй като и двамата пропуснаха по няколко тренировки. С Ноа Сонко имаме постоянен контакт. Той ще се присъедини към отбора след приключването на турнира, надявам се в добро кондиционно състояние", обясни Стоилов.

Левски направи и изходящи трансфери тази зима, като най-важният от тях бе на плеймейкъра Борислав Цонев. Стоилов разкри, че той е напуснал, тъй като не се е съгласил да намали заплатата си.

Цонев: Реших да приема друго предизвикателство, след като разбрах, че съм в тежест на любимия си клуб
Цонев: Реших да приема друго предизвикателство, след като разбрах, че съм в тежест на любимия си клуб

"Някои напуснаха, тъй като са млади и искат да играят, на други не можехме да си позволим присъствието. Ще търсим решаване на този проблем с нови играчи, но такива, които отговарят на нашите финансови критерии. Боби Цонев бе титуляр във всички мачове и се стараеше, но заради финансовото ни състояние проведохме разговори за намаляване на заплатата и той не прие. Тогава Сираков му каза, че може да напусне като свободен агент и да печели по-добре на друго място", завърши треньорът на "сините".

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти