Гледай на живо

Очаквайте в 17:00 часа: Новият член на Втора лига Левски (Крумовград) в двубой срещу Саяна (Хасково)

След 10 години Нийл Робъртсън отново е шампион в "Мастърс"-а с български привкус

След 10 години Нийл Робъртсън отново е шампион в "Мастърс"-а с български привкус

След 10 години един от най-великите снукър играчи в историята и най-великият майстор на щеката извън Великобритания Нийл Робъртсън отново спечели "Мастърс" - най-престижният и значим турнир извън ранкинг системата. Гръмотевицата от Австралия срази с 10:4 Бари Хоукинс и вдигна за втори път в бляскавата си кариера бленувания от всички и изключително красив трофей, носещ името на покойния трикратен шампион Пол Хънтър.

Рефер на финала беше българката Десислава Божилова, която за първи път в прогресиращата си кариера получи честта да бъде третият човек край зеленото сукно в турнир от "Тройната корона".

За всички фенове на снукъра изглеждаше странно как играч с осанката и реномето на Нийл Робъртсън има само по един триумф в два от трите турнира, формиращи "Тройната корона" - световното първенствво и "Мастърс". И докато за проблемите му в "Крусибъл" можеха да се намерят оправдания в уникалния дълъг формат на турнира, то за "Мастърс" обективна причина нямаше.

Левичарят от Мелбърн спечели титлата през 2012 година с успех над Шон Мърфи с 10:6, а през 2015-а за последно преди днес бе достигал финала, като в него отново се изправи срещу Магьосника, но бе разгромен с 2:10. Сега Робъртсън се превърна в едва десетият човек в историята на турнира, провеждащ се от 1975-а насам, който го печели повече от веднъж. Той има вече два триумфа, с колкото може да се похвалят Марк Уилямс (който имаше два снукъра преднина в решителния фрейм на полуфинала именно срещу Нийл), Джон Хигинс и Алекс Хигинс.

С по 3 купи от "Мастърс" са гореспоменатият Пол Хънтър, Стив Дейвис, Клиф Торнбърн и Марк Селби, а Стивън Хендри има 6, пет от които спечелени последователно между 1989-а и 1993-а. Естествено, лидер по брой трофе е Рони О'Съливан със 7, последната извоювана през 2017-а във финала с Джо Пери.

За Бари Хоукинс това е втори загубен дуел за титлата в "Мастърс" след катастрофалното му поражение с 1:10 през 2016-а от Рони О'Съливан. В историята с два провала в последната фаза на турнира също са Кен Дохърти и Майк Халет.

В самия финал Робъртсън пое контрол след 2:2 и се оттегли на паузата след първия интервал с аванс от 5:3, като във втория фрейм бе направил първия за финала сенчъри брейк от 105. Левичарят от Мелбърн поддържаше аванса си от две партии, докато не прави 68 на една щека за 7:4, а впоследстиве и 8:4 в оспорван сегмент без големи точкови серии.

Вторият сенчъри брейк бе и тотално разчистване на стойност 114 в актива на Гръмотевицата от Австралия и той вече докосваше трофея "Пол Хънтър" при 9:4. Хоукинс не записа точка и в следващата партия, а Робъртсън с впечатляващ брейк от 76 узакони титлата си.

Още от Снукър

Виж всички