Серхио Перес: Заради битката за титлата нямах време за адаптация

Пилотът на Ред Бул Серхио Перес заяви, че неговото време за адаптация в новият му тим през 2021 година е било допълнително ограничено заради битката на съотборника му Макс Верстапен за световната титла.

Мексиканецът прекара седем години в екипа на Форс Индия/Рейсинг Пойнт преди в края на 2020 да остане без пилотско място, въпреки че имаше валиден договор до края на 2022 година. От Ред Бул не се поколебаха и веднага предложиха на Перес място в своя екип, което мексиканецът нямаше как да откаже.

Серхио Перес е щял да се откаже от Формула 1, преди да премине в Ред Бул
Серхио Перес е щял да се откаже от Формула 1, преди да премине в Ред Бул

Всички обаче знаеха, че адаптацията на Перес към характеристиките на болида на Биковете ще бъде сложна, заради наличието на само три тестови дни преди началото на сезона. По думите на самия мексиканец този период е бил допълнително компрометиран и от борбата на Верстапен с Люис Хамилтън, както и от тази на Ред Бул с Мерцедес в конструкторския шампионат.

Серхио Перес, Макс Верстапен

„Фактът, че бях в първата ми година в Ред Бул и се борихме за конструкторската титла, а Макс за пилотската, донякъде ме лиши от периода за адаптация, който е нужен на всеки пилот. Това може да направи разликата между спечелването и губенето на дадена титла, независимо от възможностите на колата.

Серхио Перес е разбрал „много бързо“, че Ред Бул ще го задържат и през 2022 година
Серхио Перес е разбрал „много бързо“, че Ред Бул ще го задържат и през 2022 година

„Аз влязох директно в битката, без адаптация. Беше невероятно предизвикателство. За мен беше много интензивно. Работих много здраво с отбора ми и в крайна сметка започнахме да постигаме резултати в края на сезона“, заяви Перес

Серхио Перес

В първата си година в Милтън Кийнс той завоюва една победа (в Азербайджан) и още четири качвания на почетната стълбичка, включително и трето място пред родна публика в Мексико. Неговите ключови прояви обаче бяха в Турция и Абу Даби, когато направи перфектно защитно каране срещу Хамилтън, с което помогна на своя съотборник Верстапен.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти