Нийл Робъртсън надви Ракетата в "Мастърс"

Нийл Робъртсън надви Ракетата в "Мастърс"

Нийл Робъртсън елиминира Рони О'Съливан с победа 6:4 и се класира за полуфиналите на "Мастърс" пред екзалтираната публика в лондонската зала "Александра палас". Гръмотевицата от Австралия не изоставаше в нито един момент в резултата и поддържаше успеваемост на ударите от около 95%, като борбеността на Ракетата не стигна за вкарване на битката в решителен 11-и фрейм.

Робъртсън загуби драматично от О'Съливан във финала на Световната Гран при точно преди Коледа, но сега успя да постигне една от най-бляскавите си победи над великия съперник. Любопитното е, че Нийл е първият "Мастърс" шампион в "Александра палас" през 2012 година, но независимо от знаменития си статут в джентълменския спорт, така и не е печелил повече от веднъж най-престижния турнир извън ранкинг системата.

Изненадващо или не, О'Съливан не отбеляза нито една топка в първите два фрейма, като единствено направи голям пропуск по горен десен джоб. Робъртсън започна ударно с разчистване на стойност 119, след което се възползва до голяма степен от въпросната неточност на съперника и със серия от 56 поведе с 2:0.

Ракетата най-накрая започна да се развихря между топките в третата партия и с брейк от 70 намали изоставането си в резултата. Пропуск на левичаря от Мелбърн по червена в среден джоб бе наказан от О'Съливан с 66 на една щека и равенство 2:2 на интервала.

Рони изпусна сложна червена за среден джоб, след която щеше да има хубав шанс да разчисти, но вместо това Робъртсън се възползва от добрата маса и поведе отново с 3:2. Седемкратният шампион отново отговори на предизвикателството подобаващо и с чудесно пълно разчистване на стойност 102 възстанови паритета - сенчъри брейк номер 80 за Ракетата в "Мастърс".

Изглеждаше сякаш О'Съливан се разсея от движение в публиката и пропусна неособено трудна червена, което провокира забележителен брейк от 130 точки на Робъртсън за 4:3 в негова полза. Поредица от 68 на Рони отново наказа неточности в преценката на съперника му и резултатът бързо стана отново равен 4:4.

Гръмотевицата от Австралия доминираше в деветия фрейм и отново излезе напред в съотношението на силите, макар и да не направи дълга многоточкова визита. В десетата партия отново русокосият майстор на щеката първи имаше шанс да приключи мача, но спря на 54 с пропуск по кафявата. Вероятно се получи голям кик, а Рони вкара червена и прекрати сушата си от над 22 минути без отбелязана топка. Позиционна грешка доведе и до пропуск по следващата червена, което върна Робъртсън на масата. Шампионът от 2012 година не позволи повече грешки и приключи мача в своя полза.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти