Нико Хюлкенберг с тревожна прогноза за сезон 2022 във Формула 1

Бившият пилот във Формула 1 и настоящ телевизионен анализатор Нико Хюлкенберг изказа своята прогноза, че новите коли няма да направят преследването в завоите толкова лесно, колкото хората очакват.

Новите правила, които трябваше да влязат в сила миналата година, но заради COVID-19 бяха отложени за тази, имат за цел да направят състезанията по-атрактивни. Това трябва да се постигне с намаляване на зависимостта към аеродинамичното притискане и увеличаване на механичното сцепление. На теория тези промени ще позволят на пилотите да се следват по-лесно както в бързите, така и в бавните завои, което да направи изпреварванията по-лесни дори и без системата DRS.

Формула 1 иска да постепенно да премахне DRS до 2024 година
Формула 1 иска да постепенно да премахне DRS до 2024 година

Според Хюлкенберг обаче очакваните високи скорости няма да позволят това да се случи. Първоначално целта на създателите на правила бе колите да са с до 2-3 секунди на обиколка по-бавни спрямо досегашните болиди. Прогнозите на отборите след тестове в аеродинамичните тунели и симулаторите предвиждат разлика от само половин секунда заради по-високите от очакваното скорости основно в бързите завои.

9 Формула 1 2022

„Целта беше да се направят (колите) по-бавни и предизвикателни за каране, което да върне фокуса върху уменията на пилотите, които да правят разликата. От моя първоначален опит обаче, новите коли са много бързи и не много по-бавни от предишната генерация. Усещането за пилотиране не е много по-различно, поне в симулатора“, заяви Хюлкенберг.

Ботас: Новите коли не са чак толкова различни в симулатора
Ботас: Новите коли не са чак толкова различни в симулатора

„Ще е интересно да видим дали тези коли действително ще могат да се следват предните по-лесно. В симулатора скоростите в завоите са много високи и рискът от мръсния въздух все още ще съществува. Не мисля, че ще е лесно и приятно да следваш кола при тези скорости. Въпреки това се надявам да бъде приятно изненадани, но всичко ще се разбере след началото на предсезонните тестове“, добави германецът.

Джордж Ръсел с интересна прогноза за сезон 2022 във Формула 1
Джордж Ръсел с интересна прогноза за сезон 2022 във Формула 1

Първият от два тридневни предсезонни теста през 2022 година ще се проведе между 23 и 25 февруари на пистата „Каталуния“ край Барселона. Вторият ще бъде от 8 до 10 март на „Сахир“ в Бахрейн, където на 20 март ще се проведе и първият старт за годината за Гран При на Бахрейн.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти