Ботас: Новите коли не са чак толкова различни в симулатора

Според новия пилот в редиците на Алфа Ромео Валтери Ботас новите за 2022 година коли във Формула 1 не са чак толкова различни като усещане от своите предшественици, въпреки огромната промяна в техническите правила.

От следващия сезон отборите и пилотите ще разчитат в по-малка степен на аеродинамичното притискане и в по-голяма на механичното сцепление. Това се прави с цел по-лесно следване в бързите и среднобързите завои, което пък да улесни изпреварванията на пистата и да доведе до изчезването на системата DRS в следващите години.

Формула 1 иска да постепенно да премахне DRS до 2024 година
Формула 1 иска да постепенно да премахне DRS до 2024 година

За разлика от други пилоти, които са споделяли своите впечатления след тестове в симулатора, Ботас заяви, че не усеща голяма разлика в начина на управление на автомобилите.

Ландо Норис: Колите за 2022 не са приятни за каране
Ландо Норис: Колите за 2022 не са приятни за каране

„За момента единствено усещам, че на колите им липсва малко аеродинамично притискане. Цялостното усещане, което имам в симулатора, не е много различно от това, което имах с предишните коли. Ние няма как да симулираме преследването на други автомобили, но разликите не са големи. Не ни достига аеропритискане, но това ще се промени“, заяви финландецът.

9 Формула 1 2022

Той също така сподели и че се чувства тъжен от факта, че Формула 1 се разделя с колите с големи нива на аеродинамично притискане, които подобриха голяма част от рекордите през последните две години.

Леклер вече е направил първи тест на болида на Ферари за 2022 година
Леклер вече е направил първи тест на болида на Ферари за 2022 година

„Беше забавно, особено миналата година (2020) – тогава колите бяха дори по-бързи от тазгодишните. Те бяха готини, но ще ви кажа догодина как са новите. Ако състезанията са по-добри и следванията са лесни, тогава може би ще е дори още по-забавно. Аз вярвам, че бъдещите коли ще са поне толкова бързи, ако не и по-бързи от досегашните. Надявам се това да се случи“, завърши Ботас.

През 2022 година финландецът ще се състезава за отбора на Алфа Ромео, след като прекара последните пет сезона в шампионския екип на Мерцедес. В Хинвил той ще си партнира с единствения новобранец на стартовата решетка през следващата кампания – китаецът Гуаню Джоу.

Снимки: Twitter.com/Chris Medland

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти