Въпрос в "Стани богат" породи футболна дискусия

Въпрос в "Стани богат" породи футболна дискусия

Къде лежи за кратко футболистът Паоло Роси преди с отбора на Италия да спечели Световната купа през 1982 година? Този въпрос беше зададен вчера в любимата на много българи телевизионна игра "Стани богат". Според четирите възможности за отговор славният нападател е лежал в затвора, в психиатрична клиника, в клиника за наркомани или в ортопедична клиника, като за верен беше приет този със затвора. Фактически обаче това не е вярно, а днес от "Стани богат" признаха достойно грешката си и се извиниха на страницата на популярната игра във "Фейсбук". 

Интересно е, че у нас доста футболни запалянковци смятат и вярват, че Роси наистина е лежал в италиански затвор преди испанския Мондиал. Не е ясно откъде точно тръгва този мит сред българските фенове, като историята за Паблито и затвора е повтаряна многократно през годините, в т.ч. и от известни спортни коментатори. 

Снощният въпрос в играта предизвика редица спорове в социалните мрежи, като не един и двама журналисти с афинитет към футболната история взеха категорично отношение относно грешното твърдение: Станил Йотов, Едуард Папазян, Георги Банов, Румен Илиев и др. "Паоло Роси не само не е в затвора, но на 30 октомври 1980 г. участва в двубоя на американския отбор по футбол в зала Бъфало Сталионс срещу Филаделфия. В този тим негов съотборник e Люпко Петрович", споделя историкът Теодор Борисов. 

Роси де факто никога не лежи в затворническа килия, макар действително срещу него и срещу други играчи да се води разследване и процес във връзка със скандала "Тотонеро", избухнал през 1980 г. На италианския голмайстор е забранено да практикува професионално футбол за срок от три години, след което наказанието е намалено с една година. Поради тази причина Паблито пропуска европейското първенство през 1980 година, на което Италия е домакин. 

Самият Паоло признава, че по онова време е обмислял да напусне Ботуша заради хорските погледи по улиците и заради мъчителните недели, в които не е могъл да играе. С наближаването на Испания'82 идва обаждането от президента на Ювентус Джампиеро Бониперти, след което футболистът започва да тренира на базата на Старата госпожа. 

Нападателят записва само три мача и 1 гол за "зебрите" през сезон 1981/1982 година, но е повикан от италианския селекционер Енцо Беардзот за световните финали. След суша в първите четири двубоя (срещу Полша, Перу, Камерун и Аржентина) и солидно количество критики в италианския печат, Паблито изригва с легендарен хеттрик в епохалния мач с Бразилия на "Естадио де Сария". Нататък всичко е добре известно…

Още от Медии

Виж всички