Мазепин си постави висока оценка за първия си сезон във Формула 1

Мазепин си постави висока оценка за първия си сезон във Формула 1

Младият руски пилот Никита Мазепин си постави оценка „4 от 5“ за представянето си по време на сезон 2021 във Формула 1, който бе негов дебютен.

Мазепин бе част от изцяло новобранската двойка пилоти на Хаас заедно с Мик Шумахер, но през целия сезон той чувствително изоставаше от сина на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер. Все пак с течение на годината представянето на руснака започна да се подобрява, особено след смяната на неговото шаси през лятото.

Мазепин получава ново шаси в борбата срещу Шумахер
Мазепин получава ново шаси в борбата срещу Шумахер

Въпреки този прогрес, Мазепин е на мнение, че е можел да направи повече, за да се адаптира по-бързо към изискванията на спорта, но е горд от себе си, че  е оцелял в тази тежка година.

Шумахер и Мазепин остават в Хаас и през следващия сезон
Шумахер и Мазепин остават в Хаас и през следващия сезон

„Завърших училище преди четири години и тогава за последно получавах оценки, което не ми липсва. Не мисля, че можеш да получаваш 5, защото това е отлично по нашата система в Русия, а и аз не знам какво е да си отличник. Днес може да се чувствам отлично, но още утре да осъзная, че съм можел да направя повече. 

„Затова четири е най-високата оценка, която мога да си дам. Може би е четири, защото издържах на тази година, която на моменти беше много тежка. Ако гледаме само представянето ми ще е тройка, защото не успях да се адаптирам бързо“, каза Мазепин.

Мазепин: С Мик Шумахер не сме приятели и не ме интересува каква фамилия носи
Мазепин: С Мик Шумахер не сме приятели и не ме интересува каква фамилия носи

Неговият първи сезон бе белязан от няколко инцидента на пистата, включително и още в третия завой на Гран При на Бахрейн, когато той загуби контрол над своя болид. Руснакът определи това като своят най-слаб момент, но същото така заяви, че е имал и няколко силни състезания в хода на кампанията.

„Използвах няколко различни коли тази година и когато имах такава, която усещах тежка ми беше трудно. Също така допуснах и няколко грешки като тази на старта в Бахрейн и в още няколко уикенда. В Бразилия например натисках твърде много и загубих времето си, което можеше да ме вкара във втората фаза на квалификацията. В същото време имах и няколко силни моменти като състезанията ми във Великобритания, Мексико и Бразилия, които бяха добри“, добави руснакът.

Никита Мазепин пропуска финала на сезона във Формула 1
Никита Мазепин пропуска финала на сезона във Формула 1

През 2021 нито той, нито съотборникът му Шумахер успяха да стигнат до зоната на точките, което направи Хаас единственият отбор с нулев актив през сезона. Въпреки това в лагера на американския тим са обнадеждени за предстоящата кампания, тъй като те се фокусираха изцяло върху развоя на новия си автомобил още преди началото на сезон 2021, заради големите възможности, които новите правила предоставят.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти