ФИА ще анализира използването на колата за сигурност в Гран При на Абу Даби

От Международната автомобилна федерация (ФИА) обявиха, че ще проведат детайлен анализ на използването на колата за сигурност в края на Гран При на Абу Даби миналата неделя, което породи много дискусии и полемики във Формула 1.

Причина за тях бе решението на състезателния директор Майкъл Маси на „заобиколки“ част от правилата, с което гарантира финал на сезона при зелени флагове. По този начин австралиецът на практика реши и спора за титлата, тъй като Макс Верстапен получи шанс да атакува Люис Хамилтън с по-свежите си гуми. Пилотът на Ред Бул направи именно това и въпреки че не води в нито една от първите 57 обиколки в Абу Даби, той триумфира на „Яс Марина“ и спечели първата си титла във Формула 1.

Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1 след пълна драма в Абу Даби
Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1 след пълна драма в Абу Даби

Веднага след края на състезанието от Мерцедес протестираха решението на Маси да прибере колата за сигурност една обиколка по-рано, от написаното в правилника. Стюардите на Гран При на Абу Даби обаче отхвърлиха протеста, като заявиха, че решението на Маси е базирано на други точки в правилника и споразумение между ФИА и отборите за финиширане на състезанията при зелен флаг, където е възможно.

Мерцедес с два официални протестa след Гран При на Абу Даби
Мерцедес с два официални протестa след Гран При на Абу Даби

В последствие Мерцедес обявиха, че възнамеряват да подадат контестация и срещу това решение на комисарите, като крайният срок за това решение е днес. В навечерието на церемонията по връчване на приза на Верстапен обаче, от ФИА обявиха, че ще бъде проведено детайлно разглеждане на случилото се в последните обиколки в Абу Даби.

ФИА отхвърли и двата протеста на Мерцедес, Верстапен запазва титлата си във Формула 1
ФИА отхвърли и двата протеста на Мерцедес, Верстапен запазва титлата си във Формула 1

Според ФИА „неразбирателството“ от страна на фенове и отбори е довело до увреждане на имиджа на Формула 1 и точно заради това ще бъде проведен този анализ.

Хакинен: Протестите на Мерцедес няма да променят резултата
Хакинен: Протестите на Мерцедес няма да променят резултата

„Обстоятелствата около използването на автомобила за сигурност след инцидента с пилота Никола Латифи и свързаните с това комуникации между екипа на състезателния директор и отборите от Формула 1, по-специално предизвикаха значително неразбиране и реакции от отборите, пилотите и феновете, които в момента опорочват имиджа на шампионата и дължимото честване на първата титла, спечелена от Макс Верстапен, и осмата поредна титла при конструкторите на Мерцедес.

„След представянето на доклад относно последователността от събития, случили се след инцидента в 53-та обиколка на Гран При на Абу Даби и в непрекъснат стремеж към подобрение, президентът на ФИА предложи на Световния моторспорт съвет да извърши подробен анализ и изясняване за бъдещето с всички заинтересовани страни сега ще се осъществи.

„Този въпрос ще бъде обсъден и разгледан с всички отбори и пилоти, за да се извлекат поуки от тази ситуация и да се предостави яснота на участниците, медиите и феновете относно действащите разпоредби, за да се запази състезателният характер на нашия спорт, като същевременно се гарантира безопасността на пилотите и длъжностните лица. Не само Формула 1 може да се възползва от този анализ, но и по-общо всички други пистови шампионати на ФИА.

„След това представяне и обширна дискусия Световният съвет реши единодушно да подкрепи предложението на президента.

„Следователно ФИА ще направи всичко възможно това да се задейства в рамките на управлението на Формула 1 и ще предложи на Комисията за Формула 1 да даде ясен мандат за проучване и предложение на Спортния консултативен комитет, с подкрепата на пилотите от Формула 1, така че всички идентифицирани смислени отзиви и заключения да бъдат направени преди началото на сезон 2022“, написаха от ФИА.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти