Хакинен: Протестите на Мерцедес няма да променят резултата

Според двукратния световен шампион във Формула 1 Мика Хакинен, потенциалният протест от страна на Мерцедес срещу решенията на стюардите от Гран При на Абу Даби няма да променят нищо и Макс Верстапен ще запази шампионската си титла за 2021 година.

В състава на Черните стрели не останаха много доволни от решението да има късен рестарт на състезанието, който на практика обрече Люис Хамилтън в битката му за титлата. Според Мерцедес част от правилата във Формула 1 не бяха следвани напълно и те протестираха резултатите, но този протест бе отхвърлен от стюардите.

ФИА отхвърли и двата протеста на Мерцедес, Верстапен запазва титлата си във Формула 1
ФИА отхвърли и двата протеста на Мерцедес, Верстапен запазва титлата си във Формула 1

В последствие тимът обяви, че може да обжалва и това решение, с което ще иска класирането от Гран При на Абу Даби да бъде променено и Хамилтън да бъде обявен за шампион. По мнението на Хакинен обаче състезателният директор Майкъл Маси е свършил най-добрата възможна работа в дадените обстоятелства.

„Беше ли състезателният директор Майкъл Маси прав да забърза края на периода с кола за сигурност, да пусне колите между Люис и Макс да изпреварят и да има състезание в една обиколка? Според мен щеше да е по-лошо ако шампионатът бе завършил зад колата за сигурност. Това щеше да е голямо разочарование след този невероятен сезон. 

Шефовете на ФИА се опитват да спасят позицията на Майкъл Маси във Формула 1
Шефовете на ФИА се опитват да спасят позицията на Майкъл Маси във Формула 1

„Решенията на състезателния директор, по-късно подкрепени и от четиримата стюарди, са базирани на тълкуванията на правилата, включително и неговата отговорност да реши кога колата за сигурност да се прибере. Трябва да има балансирано решение между безопасността и провеждането на състезанието. Ако гледаме случилото се, мисля че Майкъл свърши страхотна работа.

„Ако Мерцедес решат да протестират резултата от състезанието и световния шампионат то тогава решенията, които бяха взети в дадения момент и прилагането на правилата ще бъдат разгледани под микроскоп. Аз обаче не вярвам, че резултатът ще бъде променен“, каза Хакинен.

Гледайте най-вълнуващите състезания от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, на живо, само в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички