Швед с втора поредна победа в Световната купа по биатлон, Владо Илиев 29-и

Швед с втора поредна победа в Световната купа по биатлон, Владо Илиев 29-и

Себастиан Самуелсон записа своята втора поредна победа в Световната купа по биатлон за мъже, след като триумфира и във втория спринт пред родна публика в шведския зимен център Йостерсунд.

Домакински триумф и в мъжкия спринт от Световната купа по биатлон в Швеция
Домакински триумф и в мъжкия спринт от Световната купа по биатлон в Швеция

За разликата от успеха си в неделя, когато шведът повали всичките десет мишени, този път той трябваше да направи една наказателна обиколка от 150 метра в първата си стрелба. Дори и това не бе достатъчно да го спре и той триумфира с аванс от точно 18 секунди спрямо французина Емилиян Жаклен, който също допусна един пропуск, но от положение прав. Трети остана още един представител на Петлите – Кентан Фийон Майе, който също изпусна една мишена във втората си визита на рубежа и бе с 21.5 секунди по-бавен от първия. 

От българите най-добре се представи Владимир Илиев, който бе перфектен в стрелбата си, но по-бавното му ски бягане му отреди 29-о място с пасив от 1:23 минути. Димитър Герджик завърши 65-и с един пропуск, Антон Синапов остана 111-и от 114 завършили с цели пет наказателни обиколка, а Благой Тодев не стартира, въпреки че бе с стартовия списък.

В генералното класиране за Световната купа след двете си победи от три старта начело със 121 точки в Самуелсон. Втори със 120 е носителят на големия глобус Йоханес Тингес Бьо (Норвегия), който днес завърши девети с една грешка. Трети с пасив от три пункта спрямо лидера в друг представител на Викингите Ветле Шастаад Крисиянсен, който днес се класира пети. 

В битката за малкия глобус в дисциплината спринт лидер с максималните 120 точки е Самуелсон, следван от Жаклен с 97 и Кристиянсен с 94.

Програмта на Световната купа при мъжете продължава в събота от 16:10 часа с първата за сезона щафета на 4х7.5 километра, а в неделя от 16:15 часа ще бъде и първото преследване на 12.5 километра. Стартовият ред за него ще бъде определен от класирането в днешния спринт, което означава, че само един българин ще застане на старт в неделя.

Снимки: Fredrik Sandberg/TT

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти