Представители на МОК ще се срещнат лично с Шуай Пън през януари

Представители на МОК ще се срещнат лично с Шуай Пън през януари

Представители на Международния олимпийски комитет (МОК) ще се срещнат лично с китайската тенисистка Шуай Пън през януари следващата година, съобщиха от централата.

"Ние, както много други хора и организации, споделяме притеснения относно благосъстоянието и безопасността на Шуай Пън. Вчера екипът на МОК се свърза с нея чрез видеовръзка. Предложихме й пълна подкрепа, ще продължаваме да поддържаме връзка и се уговорихме да се срещнем лично през януари", се казва в изявление на МОК.

WТА отмени всички турнири в Китай заради случая с Шуай Пън
WТА отмени всички турнири в Китай заради случая с Шуай Пън

Женската тенис асоциация (WТА) вчера отмени провеждането на всички турнири в Китай, включително и в Хонконг, заради притеснителната ситуацията с Пън.

Преди месец тенисистката публикува съобщение в социалната мрежа "Weibo", в което обвини виден китайски политик в сексуално посегателство. По-късно тази информация беше изтрита, но успя да се разпространи в интернет. Това привлече вниманието на международната общност, а Пън изчезна от публичното пространство, което породи опасения за безопасността й.

Шуай Пън се появи, говори с Томас Бах
Шуай Пън се появи, говори с Томас Бах

"Има различни начини, за да се стигне до благополучието на Шуай Пън, но ние подходихме към ситуацията хуманно. Тъй като тя е трикратен участник на Олимпийски игри, МОК разглежда тези въпроси директно с китайските спортни власти. Ние използваме "тиха дипломация", която се основава на обстоятелствата и опита на правителствата и други организации, и е най-обещаващият начин да действаме ефективно по такива въпроси. Нашият подход, ориентиран към личността, означава, че оставаме загрижени за нейното лично положение и ще продължим да я подкрепяме", се казва още в декларацията на МОК.

35-годишната Шуай Пън не е обявила официално прекратяването на кариерата си, въпреки че не е играла от февруари миналия сезон. Тя е бивша номер 1 в световната ранглиста на двойки, като има две титли от Големия шлем при женските дуети в тандем със Су-Вей Сие (Тайван) на "Уимбълдън" през 2013 година и на "Ролан Гарос" през 2014 година.

Още от Тенис

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти