Иван Леко и финансов директор на Мехелен сред разследваните за корупция

Иван Леко и финансов директор на Мехелен сред разследваните за корупция

Най-малко петнадесет треньори и директори, включително топ имена като Херман Ван Холсбек и Жорж Леекенс са попаднали в показанията на сръбския футболен агент Деян Велкович, които са част от разследването "Чисти ръце" в белгийския футбол. Новите имена, които от днес са публично достояние, са бившият хърватски национал Иван Леко и на някогашния финансов директор на Мехелен Тиери Стееманс. За Стееманс се твърди, че е получил незаконна комисионна за най-малко шестнадесет трансфера, свързани с Мехелен- входящи и изходящи.

Делото ще се гледа в прокуратурата на Антверпен, където се събират материалите. Вече стана ясно как бившият тийм-мениджър на Андерлехт Хернам ван Холсбек, който се оказва, че се е облагодетелствал с общо 121 хиляди евро, два часовника Ролекс и специално произведени ризи с инкрустирани инициали. Според неофициални данни, Велкович е направил тайни плащания, известни също като незаконни комисионни или връщане под масата, на общо 853 687 евро. Обещани са още 757 289 евро, но така и не са платени. Това може да не се е случило, защото Велькович влезе зад решетките през октомври 2018-а година и вероятно е трябвало да преведе още няколко вноски. Въпросните незаконни комисионни имат за цел да възнаградят хората, които помагат за сключването на сделката.

Въпросните петнадесетина души, които се споменават в показанията на Велкович, вече не работят за клубовете, с които са били свързани тогава. Други спортни директори като Oливие Ренар (в този период в Стандарт Лиеж), Патрик Турк (в Кьорттрайк), Лук Девру (в Остенде) и Дирк Дегреен (в Генк) също са се облагодетелствали от сделки с Велкович, се казва в подписаните показания от Велкович. Сръбският агент обеща пълно съдействие на прокуратурата в Белгия, за да си издейства намалена присъда.

От обвинените в показанията Девру не коментира. Ренард, който в момента работи в Канада, не можа да бъде открит. Дирк Дегреен отрича, но неговият адвокат Алекс Леменс по-рано заяви, че клиентът му никога не е печелил 50 000 евро като незаконна комисионна от трансфера от Жоао Карлош ван Генк в Анжи (Русия). В момента на 39 години, Жоао Карлош игра за ЦСКА (София) в периода 2002-2004, след което беше продаден на Локерен. Вестник Het nieuwsblad.be смята, не е сигурно дали петнадесетте обвинени ще трябва да се защитават в съда. Едва когато искът в операция "Чисти ръце" стане известен, ще се знае кой е насочен към наказателен процес и кой получава само известие за данъчна преоценка от данъчните власти.

Още от Футбол свят

Виж всички