Алберт Попов пред Sportal.bg: Готов съм за много хубави класирания

Алберт Попов пред Sportal.bg: Готов съм за много хубави класирания

Най-добрият български алпиец Алберт Попов ще акцентира върху слалома през този сезон, който е и олимпийски. Той започна надпреварата за Световната купа с 61-во място в гигантския слалом в Зьолден (Австрия) в края на октомври, но е амбициран за големи неща в коронната си дисциплина слалом.

“До Зьолден тренирахме целенасочено за гигантския, след това монетата се обърна и започнахме да даваме газ в слалома. Смятам, че дори малкото време, което тренирах на слалом, дръпнах много. Гигантският също ми помогна технически, но наистина много позитиви видях в последния лагер на слалома и смятам че наистина мога да покажа много. Вярвам в себе си е съм много нахъсан за този сезон”, заяви Попов пред камерата на Sportal.bg.

“Този сезон направихме една огромна стъпка със ските. Всички знаеха, че на меко, на равно на мен ми е по-трудно, но всъщност с правилните ски на различните терени ти можеш да бъдеш точно толкова бърз, както аз съм по принцип на лед. Така че направихме следващата стъпка. Напаснали сме няколко различни модела за различни трасета, подредби, терени и смея да твърдя, че това ще ми даде един огромен плюс. Да мога от стартовата къщичка да знам, че съм с правилните ски и да дам всичко от себе си. Защото на един мек терен последните сезони аз карам с много агресивна настройка и когато си харесам един чифт ски карам само с тях. Но въпросът е, че дори и да направиш едно спускане, самата ска губи през цялото време и ти накрая слизаш на финала и гледаш едно време, което изобщо не си очаквал. Така че се надявам това да проработи и да ми даде преднина.

Ще акцентирам върху слалома този сезон. Във Вал Д’Изер ще пропусна гигантския слалом на 11 декември, за да мога да вляза на 12-ти в слалома колкото се може по свеж, отпочинал и готов за натиск. Смятам, че ако покажа това, което показвам на тренировките, ще имам много хубави класирания”, коментира още той.

“Олимпийските игри са поредно състезание. Конкурентите ще бъдат същите. Ще дам максимума от себе си. Ще търся още по-добри класирания. Усещам се готов за нещо по-голямо. В последните сезони постигах по няколко силни резултата, утвърдих се в топ 30 на слаломистите, но искам да се изкача поне в топ 15”, каза Алберт Попов.

Попов вече има 53 старта за Световната купа с три влизания в топ 10. През януари той се нареди шести в слалома в Шладминг, с което повтори най-доброто си представяне в състезанията за Кристалния глобус от 2019 година в същия курорт.

Българинът завърши на 26-о място в генералното класиране в елита на слалома през миналия сезон.

Следващите стартове за Попов от Световната купа са на 11 декември в гигантския слалом и на 12 декември в слалома във Вал Д'Изер (Франция).

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти