Питър Райт спечели Шампионата на играчите след невероятна драма

Питър Райт спечели Шампионата на играчите след невероятна драма

Питър Райт е новият победител на Шампионата на играчите по дартс на PDC! "Снейкбайт" триумфира на финалите в Майнхед след страхотна битка на финала срещу Райън Сърл. Двамата изиграха изключително вълнуващ мач, а шотландецът измъкна драматична победа с 11:10 лега.

Пътят на Райт до финала не бе никак лек. В първия кръг той се изправи срещу Кийн Бари и го елиминира с 6:4 лега. След това срещу него застана двукратният световен шампион Ейдриън Люис, като двамата изиграха много оспорван двубой, в който "Снейкбайт" се наложи с 6:5, като срещата ще се запомни и със скандала между двамата играчи след края на двубоя, като Люис имаше някакви претенции към Райт за поведението му по време на мача.

На 1/8-финалите шотландецът имаше нов тежък сблъсък срещу Деймън Хета, но отново показа здрави нерви и спечели с 10:8. В следващите два мача Райт имаше два изключително тежки съперници в лицето на Майкъл ван Гервен на 1/4-финала и на Джони Клейтън на 1/2-финала. Точно в тези мачове обаче "Снейкбайт" показа най-доброто, на което е способен и спечели доста убедително и двете срещи с резултат с 10:6.

Райън Сърл

Така се стигна до финала, в който Райт се изправи срещу доста неопитен опонент в подобни мачове в лицето на Райън Сърл. Това бе едва първи мейджър финал в кариерата на "Хеви Метъл", но поведението му на окито с нищо не показваше, че той е притеснен от този факт. Срещата почти през цялото време вървеше лег за лег, макар "Снейкбайт" да постоянно да водеше в мача. В края шотладецът поведе с 10:8 и имаше шанс да затвори мача при свое хвърляне, но Сърл показа здрави нерви и успя първо да направи пробив, а след това да спечели и своето подаване и да докара нещата до решителен 21-и лег при 10:10.

И тук не липсваше драма. При резултат 62:24 "Снейкбайт" бе длъжен да изчисти точките при следващото си излизане на окито, защото в противен случай изаше голям шанс да подари победата на съперника си. Той обаче демострира огромната си класа и буквално с последното си хвърляне намери двойното 16 и вдигна победоносно ръце.

Така Райт спечели за пръв път в кариерата си Шампионата на играчите и си заслужи чек на стойност 100 хиляди паунда. Това бе шеста мейджър титла в кариерата на шотландеца, който може да гледа с оптимизъм към наближаващото световно първенство. Сърл също може да се гордее с представянето си, макар да остана на косъм от победата. Той ще се утеши с чек на стойност 50 хил. паунда.

Още от Други спортове

Виж всички