Матиас Майер отново даде заявка за силен олимпийски сезон с победа в Лейк Луис

Матиас Майер отново даде заявка за силен олимпийски сезон с победа в Лейк Луис

Двукратният шампион от Сочи 2014 и Пьончан 2018 Матиас Майер даде заявка за пореден силен олимпийски сезон със забележителна победа в откриващото за кампанията спускане за Световната купа в канадския зимен център Лейк Луис. Той даде най-доброто време от 1:47.74 минути и остави зад себе си другите фаворити в дисциплината Винсент Крийхмаир и Беат Фойц съответно на 0.23 и 0.35 секунди изоставане.

Марко Одермат показа, че няма нищо случайно в 4-ото му място на Световното първенство и завърши на същата позиция сега с пасив от 0.40 секунди, следван от Макс Франц, Ромед Бауман, Матьо Байле, Доминик Парис, Александър Омод Килде и Райън Кочран-Сийгъл, които допълниха топ 10.

Матиас Майер беше втори в класирането за малкия кристален глобус в дисциплината миналия сезон и трети в Супер-Г, като все още не е печелил трофей в Световната купа, независимо че е двукратен олимпийски шампион. Той е най-голямата надежда на Австрия за малък кристален глобус в спускането от 2011/12 насам, когато го спечели Клаус Крьол.

Майер продължи страхотната си поредица от изкачвания на подиума в последните си шест старта в дисциплината, започнала в Бормио на 30 декември 2020 година. Той е първият австриец с това постижение от Щефан Еберхартер насам, който прави осем поредни през сезон 2003/04. Беат Фойц направи също шест поредни класирания в топ 3 през 2019/20.

Фойц имаше друг значим повод за празник днес, въпреки че не можа да се пребори за победата - той изравни рекорда за най-много изкачвания на почетната стълбица в слалома, като вече има 41, колкото Франц Кламер и Петер Мюлер. Специално в Лейк Луис това му е четвърти подиум след победата през 2017-а, второто място през 2011-а и третото през 2019-а.

Световният шампион Крийхмаир спечели последното за миналия сезон спускане, но сега остана на втора позиция и не можа да повтори постижението на Ханес Райхелт от две последователни австрийски победи в дисциплината през февруари-март 2015-а.

Лейк Луис се завърна в програмата на Световната купа след 30 ноември 2019-а, когато беше последния старт там и бе спечелен от Томас Дресен, който обаче отсъстваше сега заради контузия. Стартовата точка бе свалена по-надолу заради лошото време, точно на равнището, където скоро ще се спускат жените.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти